Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kruche ciastka mumie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
ok. 25 ciastek
Czas gotowania:
5 minut+ 10 minut pieczenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na lukier:

  • 120 g cukru pudru
  • około 15 g (3 łyżki wody lub soku z cytryny)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wsypać 250 g mąki pszennej, 80 g cukru pudru,
    szczyptę soli, dodać 1 jajko oraz 125 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Założyć pokrywę
    z zamkniętą zaślepką. Opcja ugniatanie, 3 minuty, prędkość 2.
  2. Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksującego.
    Ponownie założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i dalej wyrabiać ciasto. Opcja ugniatanie, 2
    minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć kruche ciasto, krótko zagnieść dłonią.
  4. Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut (lub do lodówki na 60
    minut).
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wycinać nożem lub radełkiem
    prostokąty o boku długości około 2 na 5 cm.
  6. Ciastka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym
    do 180°C około 10 minut.
  7. Ze 120 g cukru pudru i 15 g wody zrobić w miseczce lukier. Całą powierzchnię ciastek pokryć
    lukrem. Ciastka odstawić do stwardnienia lukru.
  8. Do pozostałego lukru w miseczce dolać 2-3 krople wody, wymieszać, aby rozrzedzić lukier.
    Przełożyć go do woreczka, delikatnie naciąć róg, aby powstała malutka dziurka.
  9. Na ciastka wyciskać lukier, aby powstała imitacja mumii owiniętej w bandaże.
  10. Kostki czekolady rozpuścić. Wykałaczką narysować mumiom oczy z czekolady.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką