Przygotowanie:
Krok 1 – Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 200 g wody, wsypać 80 g maku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, sparzyć mak – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę, mak przelać przez gęste sitko, ostudzić. Dzbanek opłukać, osuszyć.
Krok 3 – Do dzbanka włożyć nóż. Wsypać 400 g mąki, włożyć sparzony i ostudzony mak, 160 g miękkiego masła, 80 g miodu, 80 g drobnego cukru, 4 żółtka, dodać szczyptę soli.
Krok 4 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać ciasto – czas 25 sekund, prędkość 4.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto do miski. Za pomocą dłoni lepić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem zachowując odstępy. Każdą porcję ciasta spłaszczyć na grubość ok. 0,5cm.
Krok 6 – Ciastka piec partiami wkładając do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec przez ok. 15 min. aż staną się lekko brązowe. Gotowe ciasteczka powinny być twardawe i kruche.