Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kruchalce wigilijne/ciasteczka makowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
50-60 sztuk
Czas pieczenia:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 160 g miękkiego masła
  • 80 g miodu
  • 80 g drobnego cukru
  • 80 g maku niebieskiego (nie mielonego)
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 200 g wody
Dodatkowe:

Potrzebne będą: płaska blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ciastka można przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 200 g wody, wsypać 80 g maku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, sparzyć mak – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, mak przelać przez gęste sitko, ostudzić. Dzbanek opłukać, osuszyć.

Krok 3 – Do dzbanka włożyć nóż. Wsypać 400 g mąki, włożyć sparzony i ostudzony mak, 160 g miękkiego masła, 80 g miodu, 80 g drobnego cukru, 4 żółtka, dodać szczyptę soli.

Krok 4 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać ciasto – czas 25 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto do miski. Za pomocą dłoni lepić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem zachowując odstępy. Każdą porcję ciasta spłaszczyć na grubość ok. 0,5cm.

Krok 6 – Ciastka piec partiami wkładając do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec przez ok. 15 min. aż staną się lekko brązowe. Gotowe ciasteczka powinny być twardawe i kruche.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota33

Witam,

Chciałabym zapytać czy wszystkie przepisy bożonarodzeniowe, które są na stronie pysznie gotuj będą wbudowane do icooka mrk 38?

joanna.szustakiewicz

Na ten moment nie możemy obiecać. Co kwartał przeprowadzamy aktualizację. Dodajemy wtedy nowe przepisy, wprowadzamy poprawki, ale również uzupełniamy brakujące przepisy z pyszniegotuj.pl A czy o jakiś konkretny przepis Pani chodzi?

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek