Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krucha tarta z figami i kremem czekoladowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 1 h
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
35 min
Składniki:

• 250 g maki pszennej tortowej
• 100 g masła
• 80 g cukru pudru
• 1 średnie jajko
• szczypta soli
• 250 g białej czekolady
• 100 g śmietany 36% (kremówka)
• 12 fig
• Dodatkowo do podania miód

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Mąkę, masło (w temperaturze pokojowej), cukier puder oraz jajko przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i szybko wyrobić, aż z ciasta zrobi się kula.
Krok 2 – Zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Krok 3 – Po wyjęciu ciasto rozwałkować i wykleić nim formę do tarty o średnicy 28 centymetrów.
Krok 4 – Nagrzać piekarnik do 200°C, ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć (fasolą lub ryżem) i piec 20 minut.
Krok 5 – Zdjąć „przykrycie” i dopiec jeszcze 15 minut. Tartę wyjąc z piekarnika i ostudzić.
Krok 6 – Czekoladę połamać na drobne kawałki, przerzucić do miski i zalać gorąca kremówką, delikatnie wymieszać. Masę przelać na spód schłodzonej tarty.
Krok 7 – Figi umyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Układać na tarcie lekko wciskając w masę czekoladową.
Krok 8 – Tuż przed podaniem polać każdy kawałek łyżeczką płynnego miodu.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado
Serowe placki z 3 składników