Przygotowanie:
Krok 1 – Mąkę, masło (w temperaturze pokojowej), cukier puder oraz jajko przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i szybko wyrobić, aż z ciasta zrobi się kula.
Krok 2 – Zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Krok 3 – Po wyjęciu ciasto rozwałkować i wykleić nim formę do tarty o średnicy 28 centymetrów.
Krok 4 – Nagrzać piekarnik do 200°C, ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć (fasolą lub ryżem) i piec 20 minut.
Krok 5 – Zdjąć „przykrycie” i dopiec jeszcze 15 minut. Tartę wyjąc z piekarnika i ostudzić.
Krok 6 – Czekoladę połamać na drobne kawałki, przerzucić do miski i zalać gorąca kremówką, delikatnie wymieszać. Masę przelać na spód schłodzonej tarty.
Krok 7 – Figi umyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Układać na tarcie lekko wciskając w masę czekoladową.
Krok 8 – Tuż przed podaniem polać każdy kawałek łyżeczką płynnego miodu.