Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
9-10 krokietów
Czas gotowania:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • koszyczek
Składniki:

Krokiety ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków (obranych)
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 5 g soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 1600 g wody

Farsz pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 60 g oleju
  • 50 g tartego żółtego sera
  • szczypta soli

 

Dodatkowe:
  • olej do smażenia krokietów
  • bułka tarta do panierki krokietów
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Czas gotowania ziemniaków zależny jest od tego na jak duże kawałki są pokrojone i od ich gatunku. W razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć czas ich gotowania.

Przygotowanie:
  1. 1 kg obranych ziemniaków pokroić w mniejszą kostkę.
  2. W naczyniu miksującym zamontować koszyczek. Włożyć do niego ziemniaki, wlać do naczynia 1600 g wody, wsypać pół łyżeczki soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować ziemniaki. Opcja na parze, czas 20 minut.
  3. Zdjąć pokrywę, przy pomocy miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami (całkowicie je wystudzić), wodę z naczynia wylać.
  4. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać ugotowane wcześniej, schłodzone ziemniaki. Założyć pokrywkę z zamkniętą zaślepką, całkowicie rozdrobnić ziemniaki. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  5. Zdjąć pokrywę, do ziemniaków dodać 50 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki, 1 jajko, pół łyżeczki soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu.
  6. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto ziemniaczane. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  7. Zdjąć pokrywę, ziemniaczane ciasto przełożyć do osobnej miski, naczynie umyć.
  8. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem, zetrzeć 500 g pieczarek. Czas 40 sekund, prędkość 5.
  9. Zdjąć pokrywę oraz tarczę i trzpień, pieczarki przesypać do miski.
  10. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 100 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 4.
  11. Na patelni rozgrzać 60 g oleju, podsmażyć rozdrobnioną w naczyniu miksującym cebulę. Kolejno dodać starte na tarce pieczarki, wszystko razem podsmażyć do czasu, aż woda z pieczarek odparuje.
  12. Farsz pieczarkowy doprawić szczyptą soli, dodać 50 g startego na tarce żółtego sera. Wszystko razem wymieszać.
  13. Z przygotowanej wcześniej masy ziemniaczanej odrywać mniejsze kawałki, lekko je rozpłaszczyć na dłoni. Na środku położyć odrobinę farszu pieczarkowego, krokiety zlepić w kulkę, następnie lekko je spłaszczyć.
    Do miseczki wysypać bułkę tartą, na patelni rozgrzać olej. Krokiety obtoczyć w bułce tartej, następnie smażyć je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Udostępnij:
3 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek