Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krokiety z mięsem z rosołu

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 12-15 szt usmażonych naleśników

Farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu bez kości, ostudzonego (można użyć z poprzedniego dnia)
  • 150 – 200 g gotowanych warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
  • 150 g cebuli
  • 40 g oleju
  • 1,5-2 łyżeczki soli (ilość zależy od „słoności” mięsa rosołowego)
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

Do panierowania i smażenia krokietów:

  • 2 jajka
  • Ok 50-80 g bułki tartej
  • Olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Schłodzone 500 g mięsa z rosołu bez kości pokroić na mniejsze kawałki (ok 2-3 cm). 150 g cebuli obrać, przekroić na 4 części. 150 – 200 g gotowanych warzyw z rosołu pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć  500 g pokrojonego na kawałki mięsa z rosołu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę zmiksować mięso – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć mięso do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć  pokrojoną na kawałki cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować cebulę – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 40 g oleju, poddusić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 150 – 200 g pokrojonych na kawałki warzyw z rosołu. Zamknąć pokrywę, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do warzyw z cebulą dodać zmiksowane mięso, wsypać 1,5-2 łyżeczki soli (ilość zależy od „słoności” mięsa rosołowego), ¾ łyżeczki pieprzu, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego. Zamknąć pokrywę zamkniętą zaślepką, wymieszać farsz – czas 35 sekund, prędkość  4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę. Farsz wykładać na naleśniki, zawinąć krokiety.

Krok 9 – 2 Jajka wybić do miseczki, dodać  50 ml wody, rozbić widelcem . 80 – 100 g bułki tartej  wysypać na płaski talerz. Krokiety maczać w jajku, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące np. z sosem pieczarkowym i surówką.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
M.P.I.

Bardzo dobre! Ja farsz zrobiłam od razu, ale podzieliłam na mniejsze części i zamroziłam.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super pomysł 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy