Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krokiety z mięsem z rosołu

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 12-15 szt usmażonych naleśników

Farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu bez kości, ostudzonego (można użyć z poprzedniego dnia)
  • 150 – 200 g gotowanych warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
  • 150 g cebuli
  • 40 g oleju
  • 1,5-2 łyżeczki soli (ilość zależy od „słoności” mięsa rosołowego)
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

Do panierowania i smażenia krokietów:

  • 2 jajka
  • Ok 50-80 g bułki tartej
  • Olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Schłodzone 500 g mięsa z rosołu bez kości pokroić na mniejsze kawałki (ok 2-3 cm). 150 g cebuli obrać, przekroić na 4 części. 150 – 200 g gotowanych warzyw z rosołu pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć  500 g pokrojonego na kawałki mięsa z rosołu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę zmiksować mięso – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć mięso do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć  pokrojoną na kawałki cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować cebulę – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 40 g oleju, poddusić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 150 – 200 g pokrojonych na kawałki warzyw z rosołu. Zamknąć pokrywę, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do warzyw z cebulą dodać zmiksowane mięso, wsypać 1,5-2 łyżeczki soli (ilość zależy od „słoności” mięsa rosołowego), ¾ łyżeczki pieprzu, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego. Zamknąć pokrywę zamkniętą zaślepką, wymieszać farsz – czas 35 sekund, prędkość  4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę. Farsz wykładać na naleśniki, zawinąć krokiety.

Krok 9 – 2 Jajka wybić do miseczki, dodać  50 ml wody, rozbić widelcem . 80 – 100 g bułki tartej  wysypać na płaski talerz. Krokiety maczać w jajku, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące np. z sosem pieczarkowym i surówką.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
M.P.I.

Bardzo dobre! Ja farsz zrobiłam od razu, ale podzieliłam na mniejsze części i zamroziłam.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super pomysł 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek