Krok 1 – Schłodzone 500 g mięsa z rosołu bez kości pokroić na mniejsze kawałki (ok 2-3 cm). 150 g cebuli obrać, przekroić na 4 części. 150 – 200 g gotowanych warzyw z rosołu pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 500 g pokrojonego na kawałki mięsa z rosołu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę zmiksować mięso – czas 10 sekund, prędkość 10.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć mięso do innego naczynia. Dzbanka nie myć.
Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć pokrojoną na kawałki cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować cebulę – czas 7 sekund, prędkość 6.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 40 g oleju, poddusić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 150 – 200 g pokrojonych na kawałki warzyw z rosołu. Zamknąć pokrywę, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do warzyw z cebulą dodać zmiksowane mięso, wsypać 1,5-2 łyżeczki soli (ilość zależy od „słoności” mięsa rosołowego), ¾ łyżeczki pieprzu, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego. Zamknąć pokrywę zamkniętą zaślepką, wymieszać farsz – czas 35 sekund, prędkość 4.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę. Farsz wykładać na naleśniki, zawinąć krokiety.
Krok 9 – 2 Jajka wybić do miseczki, dodać 50 ml wody, rozbić widelcem . 80 – 100 g bułki tartej wysypać na płaski talerz. Krokiety maczać w jajku, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące np. z sosem pieczarkowym i surówką.
Bardzo dobre! Ja farsz zrobiłam od razu, ale podzieliłam na mniejsze części i zamroziłam.
Dziękujemy za komentarz. Super pomysł 🙂
Dziękujemy za komentarz. Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂