Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krewetki duszone z warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 200 g świeżych dużych krewetek
  • 75 g czerwonej cebuli (waga po obraniu)
  • 170 g cukinii
  • 80 g czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta mielonego chili
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zarówno krewetki jak i warzywa podczas smażenia puszczą swój własny sos. Można go wylać na talerz razem z krewetkami i warzywami i moczyć w tym chleb.

Przygotowanie:

Krok 1 – 75 g cebuli obrać, pokroić w piórka, 80 g czerwonej papryki oczyścić, pokroić w cienkie paski, 6 pomidorków koktajlowych przekroić na pół.

Krok 2 – W naczyniu miksującym zamocować trzpień, założyć tarczę do cięcia w plasterki. 170 g cukinii przeciąć wzdłuż na pół. Zamknąć pokrywę z popychaczem. Pociąć cukinię w półplasterki. Temperatura 0, czas 10 sekund, prędkość 7.

Krok 3 – Zdjąć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień. Założyć mieszadło. Do cukinii dodać pokrojoną w piórka 75 g czerwonej cebuli oraz pokrojone w paski 80 g czerwonej papryki. Wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką. Warzywa podsmażyć. Temperatura 100’C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć warzywa ze ścianki naczynia. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wsypać płaskie pół łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, ponownie podsmażyć warzywa. Temperatura 100’C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.

Krok 5 – Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Warzywa przełożyć na talerz. Mieszadło i naczynie miksujące opłukać pod wodą.

Krok 6 – Do naczynia miksującego zamocować mieszadło. Wlać 1 łyżkę oliwy lub oleju, dodać 200 g świeżych krewetek, wsypać pół łyżeczki czosnku granulowanego i szczyptę mielonego chili. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką. Podsmażyć krewetki. Temperatura 100’C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Zdjąć pokrywę. Do krewetek dodać podsmażone wcześniej warzywa. Całość razem przez chwilę podsmażyć. Temperatura 100’C, czas 2 minuty,  prędkość 1.

Krok 8 – Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Krewetki z warzywami przełożyć na talerz.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy