Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krewetki duszone z warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 200 g świeżych dużych krewetek
  • 75 g czerwonej cebuli (waga po obraniu)
  • 170 g cukinii
  • 80 g czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta mielonego chili
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zarówno krewetki jak i warzywa podczas smażenia puszczą swój własny sos. Można go wylać na talerz razem z krewetkami i warzywami i moczyć w tym chleb.

Przygotowanie:

Krok 1 – 75 g cebuli obrać, pokroić w piórka, 80 g czerwonej papryki oczyścić, pokroić w cienkie paski, 6 pomidorków koktajlowych przekroić na pół.

Krok 2 – W naczyniu miksującym zamocować trzpień, założyć tarczę do cięcia w plasterki. 170 g cukinii przeciąć wzdłuż na pół. Zamknąć pokrywę z popychaczem. Pociąć cukinię w półplasterki. Temperatura 0, czas 10 sekund, prędkość 7.

Krok 3 – Zdjąć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień. Założyć mieszadło. Do cukinii dodać pokrojoną w piórka 75 g czerwonej cebuli oraz pokrojone w paski 80 g czerwonej papryki. Wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką. Warzywa podsmażyć. Temperatura 100’C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć warzywa ze ścianki naczynia. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wsypać płaskie pół łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, ponownie podsmażyć warzywa. Temperatura 100’C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.

Krok 5 – Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Warzywa przełożyć na talerz. Mieszadło i naczynie miksujące opłukać pod wodą.

Krok 6 – Do naczynia miksującego zamocować mieszadło. Wlać 1 łyżkę oliwy lub oleju, dodać 200 g świeżych krewetek, wsypać pół łyżeczki czosnku granulowanego i szczyptę mielonego chili. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką. Podsmażyć krewetki. Temperatura 100’C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Zdjąć pokrywę. Do krewetek dodać podsmażone wcześniej warzywa. Całość razem przez chwilę podsmażyć. Temperatura 100’C, czas 2 minuty,  prędkość 1.

Krok 8 – Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Krewetki z warzywami przełożyć na talerz.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek