Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem z kalafiora na ostro z pulpecikami drobiowymi

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
do 20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

Pulpety

  • 300 g filetów z piersi kurczaka bez skóry
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • 1 mała, płaska łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Krem z kalafiora na ostro

  • 600g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 180g ziemniaków obranych, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 180g warzyw (włoszczyzna): marchew ok 100g, seler ok 40g, pietruszka ok 40g)
  • 80g pora (biała część)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub mielonej papryczki chilli (ilość wg uznania)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy mielonej
  •  szczypta kardamonu, mielonego
  •  szczypta cynamonu, mielonego
  • 1200 g wody
  • świeże liście kolendry do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można posypać  również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem, natką pietruszki  lub szczypiorkiem.

Przygotowanie:

Krok 1 –  Pierś z kurczaka umyć, pokroić na kawałki ok. 2 cm. Warzywa obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, następnie włożyć pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka, wybić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawy. Zamknąć  pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Zmiksować – czas 25 sekund, obroty 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę mięsną do miski.

Krok 5 – Dłońmi zwilżonymi w wodzie uformować nieduże kulki z masy mięsnej, ułożyć je na papierze do pieczenia w pojemniku do gotowania na parze. Papier należy pociąć w paski i ułożyć tak, aby zapewnił dostęp pary do naczynia.

Krok 6 – Umyć dzbanek, założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 7 – Pokroić por, włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, popychając je popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć warzywa na bok, zamontować nóż.

Krok 9 – Do warzyw dodać  kalafior, przyprawy i wodę.

Krok 10 – Na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z kulkami mięsnymi wraz z pokrywą.

Krok 11 – Gotować zupę i mięso – temperatura 105˚C, czas 25min, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 12 – Uważając, aby nie poparzyć się parą wodną, zdjąć pojemnik do gotowania na parze z kulkami mięsnymi, odstawić na bok.

Krok 13 – Zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.

Krok 14 – Otworzyć  pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 15 – Zupę podawać w bulionówkach razem z kulkami mięsnymi, udekorowaną listkami kolendry.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
magdalena278

pyszny

joanna.szustakiewicz

Super!

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy