Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem z kalafiora na ostro z pulpecikami drobiowymi

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
do 20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

Pulpety

  • 300 g filetów z piersi kurczaka bez skóry
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • 1 mała, płaska łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Krem z kalafiora na ostro

  • 600g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 180g ziemniaków obranych, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 180g warzyw (włoszczyzna): marchew ok 100g, seler ok 40g, pietruszka ok 40g)
  • 80g pora (biała część)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub mielonej papryczki chilli (ilość wg uznania)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy mielonej
  •  szczypta kardamonu, mielonego
  •  szczypta cynamonu, mielonego
  • 1200 g wody
  • świeże liście kolendry do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można posypać  również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem, natką pietruszki  lub szczypiorkiem.

Przygotowanie:

Krok 1 –  Pierś z kurczaka umyć, pokroić na kawałki ok. 2 cm. Warzywa obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, następnie włożyć pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka, wybić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawy. Zamknąć  pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Zmiksować – czas 25 sekund, obroty 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę mięsną do miski.

Krok 5 – Dłońmi zwilżonymi w wodzie uformować  nieduże kulki z masy mięsnej, ułożyć je na papierze do pieczenia w pojemniku do gotowania na parze. Papier należy pociąć w paski i ułożyć tak, aby zapewnił dostęp pary do naczynia.

Krok 6 – Umyć dzbanek, założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 7 – Pokroić  por, włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, popychając je popychaczem – czas 15sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć warzywa na bok, zamontować nóż.

Krok 9 – Do warzyw dodać  kalafior, przyprawy i wodę.

Krok 10 – Na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z kulkami mięsnymi wraz z pokrywą.

Krok 11 – Gotować zupę i mięso – temperatura 105˚C, czas 25min, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 12 – Uważając, aby nie poparzyć się parą wodną, zdjąć pojemnik do gotowania na parze z kulkami mięsnymi, odstawić na bok.

Krok 13 – Zmiksować zupę – czas 1min, obroty 8.

Krok 14 – Otworzyć  pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 15 – Zupę podawać w bulionówkach razem z kulkami mięsnymi, udekorowaną listkami kolendry.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy