Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem z kalafiora na ostro z pulpecikami drobiowymi

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
do 20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

Pulpety

  • 300 g filetów z piersi kurczaka bez skóry
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • 1 mała, płaska łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Krem z kalafiora na ostro

  • 600g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 180g ziemniaków obranych, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 180g warzyw (włoszczyzna): marchew ok 100g, seler ok 40g, pietruszka ok 40g)
  • 80g pora (biała część)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub mielonej papryczki chilli (ilość wg uznania)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy mielonej
  •  szczypta kardamonu, mielonego
  •  szczypta cynamonu, mielonego
  • 1200 g wody
  • świeże liście kolendry do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można posypać  również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem, natką pietruszki  lub szczypiorkiem.

Przygotowanie:

Krok 1 –  Pierś z kurczaka umyć, pokroić na kawałki ok. 2 cm. Warzywa obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, następnie włożyć pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka, wybić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawy. Zamknąć  pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Zmiksować – czas 25 sekund, obroty 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę mięsną do miski.

Krok 5 – Dłońmi zwilżonymi w wodzie uformować nieduże kulki z masy mięsnej, ułożyć je na papierze do pieczenia w pojemniku do gotowania na parze. Papier należy pociąć w paski i ułożyć tak, aby zapewnił dostęp pary do naczynia.

Krok 6 – Umyć dzbanek, założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 7 – Pokroić por, włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, popychając je popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć warzywa na bok, zamontować nóż.

Krok 9 – Do warzyw dodać  kalafior, przyprawy i wodę.

Krok 10 – Na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z kulkami mięsnymi wraz z pokrywą.

Krok 11 – Gotować zupę i mięso – temperatura 105˚C, czas 25min, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 12 – Uważając, aby nie poparzyć się parą wodną, zdjąć pojemnik do gotowania na parze z kulkami mięsnymi, odstawić na bok.

Krok 13 – Zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.

Krok 14 – Otworzyć  pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 15 – Zupę podawać w bulionówkach razem z kulkami mięsnymi, udekorowaną listkami kolendry.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
magdalena278

pyszny

joanna.szustakiewicz

Super!

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek