Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem z kalafiora na ostro z pulpecikami drobiowymi

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
do 20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

Pulpety

  • 300 g filetów z piersi kurczaka bez skóry
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • 1 mała, płaska łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Krem z kalafiora na ostro

  • 600g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 180g ziemniaków obranych, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 180g warzyw (włoszczyzna): marchew ok 100g, seler ok 40g, pietruszka ok 40g)
  • 80g pora (biała część)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub mielonej papryczki chilli (ilość wg uznania)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy mielonej
  •  szczypta kardamonu, mielonego
  •  szczypta cynamonu, mielonego
  • 1200 g wody
  • świeże liście kolendry do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można posypać  również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem, natką pietruszki  lub szczypiorkiem.

Przygotowanie:

Krok 1 –  Pierś z kurczaka umyć, pokroić na kawałki ok. 2 cm. Warzywa obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, następnie włożyć pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka, wybić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawy. Zamknąć  pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Zmiksować – czas 25 sekund, obroty 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę mięsną do miski.

Krok 5 – Dłońmi zwilżonymi w wodzie uformować nieduże kulki z masy mięsnej, ułożyć je na papierze do pieczenia w pojemniku do gotowania na parze. Papier należy pociąć w paski i ułożyć tak, aby zapewnił dostęp pary do naczynia.

Krok 6 – Umyć dzbanek, założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 7 – Pokroić por, włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, popychając je popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć warzywa na bok, zamontować nóż.

Krok 9 – Do warzyw dodać  kalafior, przyprawy i wodę.

Krok 10 – Na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z kulkami mięsnymi wraz z pokrywą.

Krok 11 – Gotować zupę i mięso – temperatura 105˚C, czas 25min, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 12 – Uważając, aby nie poparzyć się parą wodną, zdjąć pojemnik do gotowania na parze z kulkami mięsnymi, odstawić na bok.

Krok 13 – Zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.

Krok 14 – Otworzyć  pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 15 – Zupę podawać w bulionówkach razem z kulkami mięsnymi, udekorowaną listkami kolendry.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
magdalena278

pyszny

joanna.szustakiewicz

Super!

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek