Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem orzechowo – daktylowy a’la nutella

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 15 min
Liczba porcji:
6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 200 g orzechów laskowych bez łupin
  • 200 g daktyli suszonych bez pestek
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 100 ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: wodę zagotować, daktyle włożyć do małego garnka, zalać wrzątkiem, pozostawić na co najmniej 5 minut. Po namoczeniu osączyć i pozostawić 100 ml wody, w której się moczyły.

Krok 2 – W naczyniu umieścić motylek, wsypać uprażone orzechy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, oczyścić orzechy ze skórek – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, orzechy przesypać do miski, oczyścić z resztek łupin.

Krok 4 – Dzbanek oczyścić z pozostałości orzechów, założyć nóż, wsypać obrane orzechy. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować orzechy – czas 30 sekund, prędkość 10.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać orzechy ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę i ponownie zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 12.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać orzechy ze ścianek naczynia. Dodać daktyle, kakao i 100 ml wody (z moczenia daktyli). Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować krem – czas 30 sekund, obroty 8

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę i zmiksować ponownie – czas 30 sekund, prędkość 8.

Krok 8 – Podawać np. z pieczywem lub jako nadzienie do naleśników.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado