Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem orzechowo – daktylowy a’la nutella

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 15 min
Liczba porcji:
6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 200 g orzechów laskowych bez łupin
  • 200 g daktyli suszonych bez pestek
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 100 ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: wodę zagotować, daktyle włożyć do małego garnka, zalać wrzątkiem, pozostawić na co najmniej 5 minut. Po namoczeniu osączyć i pozostawić 100 ml wody, w której się moczyły.

Krok 2 – W naczyniu umieścić motylek, wsypać uprażone orzechy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, oczyścić orzechy ze skórek – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, orzechy przesypać do miski, oczyścić z resztek łupin.

Krok 4 – Dzbanek oczyścić z pozostałości orzechów, założyć nóż, wsypać obrane orzechy. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować orzechy – czas 30 sekund, prędkość 10.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać orzechy ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę i ponownie zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 12.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać orzechy ze ścianek naczynia. Dodać daktyle, kakao i 100 ml wody (z moczenia daktyli). Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować krem – czas 30 sekund, obroty 8

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę i zmiksować ponownie – czas 30 sekund, prędkość 8.

Krok 8 – Podawać np. z pieczywem lub jako nadzienie do naleśników.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bartek

Przepis zrobiony ale coś nie wyszło jak na zdjęciu. Zrobiłem raz i nie będę więcej. Masa wyszła sucha a miksowałem 2 razy.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. A czy dodawał Pan do kremu wodę z moczenia daktyli?

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy