Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować produkty: wodę zagotować, daktyle włożyć do małego garnka, zalać wrzątkiem, pozostawić na co najmniej 5 minut. Po namoczeniu osączyć i pozostawić 100 ml wody, w której się moczyły.
Krok 2 – W naczyniu umieścić motylek, wsypać uprażone orzechy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, oczyścić orzechy ze skórek – czas 15 sekund, prędkość 3.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, orzechy przesypać do miski, oczyścić z resztek łupin.
Krok 4 – Dzbanek oczyścić z pozostałości orzechów, założyć nóż, wsypać obrane orzechy. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować orzechy – czas 30 sekund, prędkość 10.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać orzechy ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę i ponownie zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 12.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać orzechy ze ścianek naczynia. Dodać daktyle, kakao i 100 ml wody (z moczenia daktyli). Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować krem – czas 30 sekund, obroty 8
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę i zmiksować ponownie – czas 30 sekund, prędkość 8.
Krok 8 – Podawać np. z pieczywem lub jako nadzienie do naleśników.
Przepis zrobiony ale coś nie wyszło jak na zdjęciu. Zrobiłem raz i nie będę więcej. Masa wyszła sucha a miksowałem 2 razy.
Dziękujemy za komentarz. A czy dodawał Pan do kremu wodę z moczenia daktyli?