Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety z kaszy gryczanej z sosem pomidorowym

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:

Kotlety z kaszy

  • 130 g kaszy gryczanej
  • 150 g pieczarek
  • 50 g cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 200 g sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • 10 g natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 20 g oleju do smażenia
  • 1,2 litra wody do gotowania kaszy

Sos pomidorowy

  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 60 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

Dodatkowo: bułka tarta do panierowania, olej do smażenia

Potrzebna będzie patelnia do smażenia kotletów lub blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,2 litra wody, wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – temperatura – 100˚C, czas 10 minut.

Krok 2 – Do koszyczka wsypać 130 g kaszy gryczanej.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 1, włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura- 100˚C, czas 8 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 1, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą, osączyć, kaszę pozostawić do ostudzenia. Wodę z dzbanka wylać, dzbanek opłukać, osuszyć.

Krok 5 – Do dzbanka nr 1 włożyć nóż, obrać 1 niedużą cebulę ( 60g) pokroić ją na 4 części, włożyć do dzbanka z nożem. 1 ząbek czosnku obrać, dodać do cebuli. Zamknąć pokrywkę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6sekund, prędkość 7.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 1, łopatką zgarnąć cebulę ze ścianek dzbanka, dodać 15 g oleju. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – Temperatura 85˚C, czas 4 minuty , prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, łopatką zamieszać od spodu, dodać 400 g pomidorów z puszki, dodać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki suszonego tymianku oraz 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura- 95˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, spróbować sos, ewentualnie doprawić. Wyjąc nóż, dzbanek z sosem odstawić. Nóż umyć.

Krok 9 – Do naczynia miksującego nr 2 założyć nóż, włożyć 0,5 pęczka natki pietruszki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 5 sekund, obroty 12.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć natkę ze ścian naczynia, przełożyć do miseczki. Do naczynia z nożem włożyć 50 g obranej cebuli przekrojonej na 4 części , posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 11 – Dodać 150 g pieczarek, zamknąć pokrywę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7. Otworzyć pokrywę, zgarnąć pieczarki ze ścian naczynia, dodać 15 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – Temperatura – 90˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do pieczarek dodać ugotowaną kaszę gryczaną i 200 g sera białego pokruszonego na mniejsze kawałki. Wbić 2 jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, 1 pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Wymieszać masę – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę do miski, wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.

Krok 14 – Za pomocą dłoni uformować 8 jednakowych, owalnych kotlecików. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, smażyć na średnio gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Krok 15 – Zamiast smażenia można kotleciki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i upiec w piekarniku – Temperatura 180˚C, czas 20 minut.

Krok 16 – Podawać jako danie obiadowe polane sosem pomidorowym z surówką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek