Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,2 litra wody, wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – temperatura – 100˚C, czas 10 minut.
Krok 2 – Do koszyczka wsypać 130 g kaszy gryczanej.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 1, włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura- 100˚C, czas 8 minut.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 1, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą, osączyć, kaszę pozostawić do ostudzenia. Wodę z dzbanka wylać, dzbanek opłukać, osuszyć.
Krok 5 – Do dzbanka nr 1 włożyć nóż, obrać 1 niedużą cebulę ( 60g) pokroić ją na 4 części, włożyć do dzbanka z nożem. 1 ząbek czosnku obrać, dodać do cebuli. Zamknąć pokrywkę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6sekund, prędkość 7.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 1, łopatką zgarnąć cebulę ze ścianek dzbanka, dodać 15 g oleju. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – Temperatura 85˚C, czas 4 minuty , prędkość 1.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, łopatką zamieszać od spodu, dodać 400 g pomidorów z puszki, dodać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki suszonego tymianku oraz 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura- 95˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, spróbować sos, ewentualnie doprawić. Wyjąc nóż, dzbanek z sosem odstawić. Nóż umyć.
Krok 9 – Do naczynia miksującego nr 2 założyć nóż, włożyć 0,5 pęczka natki pietruszki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 5 sekund, obroty 12.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć natkę ze ścian naczynia, przełożyć do miseczki. Do naczynia z nożem włożyć 50 g obranej cebuli przekrojonej na 4 części , posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 11 – Dodać 150 g pieczarek, zamknąć pokrywę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7. Otworzyć pokrywę, zgarnąć pieczarki ze ścian naczynia, dodać 15 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – Temperatura – 90˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do pieczarek dodać ugotowaną kaszę gryczaną i 200 g sera białego pokruszonego na mniejsze kawałki. Wbić 2 jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, 1 pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Wymieszać masę – czas 30 sekund, prędkość 4.
Krok 13 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć masę do miski, wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Krok 14 – Za pomocą dłoni uformować 8 jednakowych, owalnych kotlecików. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, smażyć na średnio gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Krok 15 – Zamiast smażenia można kotleciki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i upiec w piekarniku – Temperatura 180˚C, czas 20 minut.
Krok 16 – Podawać jako danie obiadowe polane sosem pomidorowym z surówką.