Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety z jajek i groszku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 1 jajko
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g sera feta
  • bułka kajzerka
  • 0,5 pęczka posiekanego  koperku
  • 200 g wody
  • 1,5 litra wody
  • 100 g groszku mrożonego
  • 15 g soli (1 łyżka stołowa)
  • 1 łyżeczki drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 60 g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • szczypiorek do dekoracji

Potrzebna będzie patelnia do smażenia kotletów.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Jeśli masa jajeczna będzie zbyt rzadka, dodać 1 łyżkę bułki tartej, wymieszać.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,5 litra wody, wsypać 15 g soli (1 czubata łyżka). Zagotować – Temperatura -100˚C, Czas 10 minut.

Krok 2 – Włożyć koszyczek ze 100 g groszku mrożonego. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Temperatura- 100˚C, czas 2 minuty.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocami miarki wyjąć koszyczek z groszkiem, przelać go zimną wodą.

Krok 4 – Bułkę kajzerkę podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do miseczki, zalać 200 g wody i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć wodę z bułki.

Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, namoczoną i odciśnięta  bułkę kajzerkę, dodać 100 g sera feta. Zamknąć pokrywkę, zamknąć zaślepkę. Czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka włożyć 7 jajek ugotowanych na twardo, przekrojonych na 4 części,  dodać przygotowany groszek, wbić 1 jajko, dodać 1 łyżeczkę drobnej soli, pół łyżeczki pieprzu mielonego, pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego oraz 0,5 pęczka posiekanego koperku. Zamknąć pokrywkę, zamknąć zaślepkę. Czas 15  sekund, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, spróbować. Doprawić według smaku. Z masy uformować 8 owalnych kotlecików, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na średnio gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać z surówkami, sosami, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy