Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety z jajek i groszku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 1 jajko
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g sera feta
  • bułka kajzerka
  • 0,5 pęczka posiekanego  koperku
  • 200 g wody
  • 1,5 litra wody
  • 100 g groszku mrożonego
  • 15 g soli (1 łyżka stołowa)
  • 1 łyżeczki drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 60 g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • szczypiorek do dekoracji

Potrzebna będzie patelnia do smażenia kotletów.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Jeśli masa jajeczna będzie zbyt rzadka, dodać 1 łyżkę bułki tartej, wymieszać.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,5 litra wody, wsypać 15 g soli (1 czubata łyżka). Zagotować – Temperatura -100˚C, Czas 10 minut.

Krok 2 – Włożyć koszyczek ze 100 g groszku mrożonego. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Temperatura- 100˚C, czas 2 minuty.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocami miarki wyjąć koszyczek z groszkiem, przelać go zimną wodą.

Krok 4 – Bułkę kajzerkę podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do miseczki, zalać 200 g wody i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć wodę z bułki.

Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, namoczoną i odciśnięta  bułkę kajzerkę, dodać 100 g sera feta. Zamknąć pokrywkę, zamknąć zaślepkę. Czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka włożyć 7 jajek ugotowanych na twardo, przekrojonych na 4 części,  dodać przygotowany groszek, wbić 1 jajko, dodać 1 łyżeczkę drobnej soli, pół łyżeczki pieprzu mielonego, pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego oraz 0,5 pęczka posiekanego koperku. Zamknąć pokrywkę, zamknąć zaślepkę. Czas 15  sekund, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, spróbować. Doprawić według smaku. Z masy uformować 8 owalnych kotlecików, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na średnio gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać z surówkami, sosami, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek