Przygotowanie:
Krok 1 – Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki ok. 2-3 cm. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, natkę pietruszki posiekać.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać cebulę – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oleju, zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką. Zeszklić cebulę– temperatura 100˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać rybę, bułkę tartą (30 g), sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać rybę – czas 20 sekund, prędkość 7.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Dodać jajko i białko oraz posiekaną natkę pietruszki. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać masę rybną – czas 2 minuty, prędkość 3.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, przy pomocy łopatki wyjąć masę rybną do miski. Z masy uformować 4-5 owalnych, lekko spłaszczonych kotletów. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej i smażyć po kilka minut z obydwu stron na oleju na średnio rozgrzanej patelni.