Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety rybne klasyczne

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4-5
Czas smażenia:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 400 g filetów z białej ryby (np. tołpyga, łosoś bałtycki)
  • 30 g bułki tartej do kotletów + 50g do panierowania
  • 100 g cebuli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko + 1 białko jaja
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju do duszenia cebuli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Gęstość masy po wyrobieniu zależy od  gatunku ryby. Masa z tołpygi, szczupaka, sandacza, łososia będzie bardziej kleista i łatwiejsza do uformowania niż masa np. z dorsza, morszczuka czy mintaja.  Rodzaje ryb można pomieszać.

Przygotowanie:

Krok 1 – Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki ok. 2-3 cm. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, natkę pietruszki posiekać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać cebulę – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oleju, zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką. Zeszklić cebulę– temperatura 100˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać rybę, bułkę tartą (30 g), sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać rybę – czas 20 sekund, prędkość 7.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Dodać jajko i białko oraz posiekaną natkę pietruszki. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać masę rybną – czas 2 minuty, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę,  przy pomocy łopatki wyjąć masę rybną do miski. Z masy uformować 4-5 owalnych, lekko spłaszczonych kotletów. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej i smażyć po kilka minut z obydwu stron na oleju na średnio rozgrzanej patelni.  

Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy