Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotleciki ziemniaczane z mięsem z sosem pomidorowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Kotlety mięsno – ziemniaczane

  • 300g ugotowanych ziemniaków (obranych)
  • 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
  • 1 mała cebula (80g)
  • 1 żółtko
  • 10 g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżeczka)
  • 20 g (1 łyżka) masła
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Olej do smażenia

Sos pomidorowy

  • 250 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 mała cebula (80g)
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g miękkiego masła
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować sos pomidorowy: W naczyniu miksującym założyć nóż. 80 g cebuli obrać, przekroić na 4 części, włożyć do naczynia miksującego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę, Czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścianek naczynia. Włożyć 40 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Zeszklić cebulę  – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 40 g mąki, podgrzewać  – temperatura 100˚C, czas 25 sekund,  prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać 200 g bulionu, 250g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej), dodać  0,5 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować sos – – temperatura 100˚, czas 6 minut, obroty 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przełożyć sos do innego naczynia. Umyć i osuszyć dzbanek. 

Krok 6 – Cebulę do kotletów obrać, przekroić na mniejsze części. W pojemniku do miksowania umieścić nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Dodać masło, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać  ugotowane ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtko. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować masę – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do ziemniaków dodać mięso, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 10.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Dłońmi zwilżonymi wodą formować nieduże, owalne kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na średnio gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podawać gorące, jako samodzielne danie z sosem pomidorowym.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyma

Bardzo smaczne danie,jedno z moich ulubionych. Sos idealny.

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Bardzo nas to cieszy!:)

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy