Zamiast smażenia można kotleciki upiec w piekarniku – uformować porcje masy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp 160˚C przez ok 15-20 minut.
Uwaga! Komosa ryżowa jest dość drobna, dlatego zaleca się płukanie na drobnym sitku. Podczas płukania w koszyczku urządzenia może wysypywać się przez szpary koszyczka.
Przygotowanie:
Przygotować produkty: 2 ząbki czosnku, 120 g cebuli obrać, cebulę przekroić na mniejsze części. 150 g komosy ryżowej bardzo dokładnie przepłukać na sitku zimną wodą, przełożyć do koszyczka. 150 g liści szpinaku pokroić na mniejsze kawałki.
Do dzbanka wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min).
Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z komosą ryżową. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z komosą, ostudzić. Wodę wylać, dzbanek opłukać.
W dzbanku umieścić nóż. Włożyć 2 ząbki czosnku, 120 g cebuli pokrojonej na kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 7.
Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 150 g pokrojonych liści szpinaku. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 90˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.
Otworzyć pokrywę, przestudzić szpinak. Dodać ugotowaną komosę ryżową, 2 jajka, 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 50 sekund, prędkość 4.
Otworzyć pokrywę, dodać 100 g pokruszonego na kawałki sera feta. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.
Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia, pozostawić w lodówce do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
Łyżką nakładać porcje masy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
pyszne i na ciepło i na zimno, polecam
Dziękujemy za komentarz. Super 🙂