Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotleciki z komosy ryżowej (quinoa) ze szpinakiem i serem feta

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min + studzenie ok 1 godzina
Liczba porcji:
4-5
Czas gotowania:
40 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 150 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 120 g cebuli
  • 100 g sera feta
  • 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 2 jaja
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Zamiast smażenia można kotleciki upiec w piekarniku – uformować porcje masy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp 160˚C przez ok 15-20 minut.
  • Uwaga! Komosa ryżowa jest dość drobna, dlatego zaleca się płukanie na drobnym sitku. Podczas płukania w koszyczku urządzenia może wysypywać się przez szpary koszyczka.
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 2 ząbki czosnku, 120 g cebuli obrać, cebulę przekroić na mniejsze części. 150 g komosy ryżowej bardzo dokładnie przepłukać na sitku zimną wodą, przełożyć do koszyczka. 150 g liści szpinaku pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Do dzbanka wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min).
  3. Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z komosą ryżową. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z komosą, ostudzić. Wodę wylać, dzbanek opłukać.
  5. W dzbanku umieścić nóż. Włożyć 2 ząbki czosnku, 120 g cebuli pokrojonej na kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 7.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 150 g pokrojonych liści szpinaku. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 90˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, przestudzić szpinak. Dodać ugotowaną komosę ryżową, 2 jajka, 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 50 sekund, prędkość 4.
  9. Otworzyć pokrywę, dodać 100 g pokruszonego na kawałki sera feta. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.
  10. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia, pozostawić w lodówce do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
  11. Łyżką nakładać porcje masy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć na złoty kolor z każdej strony.
  12. Podawać jako danie obiadowe z sosami i surówkami.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

pyszne i na ciepło i na zimno, polecam

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek