Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotleciki z komosy ryżowej (quinoa) ze szpinakiem i serem feta

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min + studzenie ok 1 godzina
Liczba porcji:
4-5
Czas gotowania:
40 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 150 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 120 g cebuli
  • 100 g sera feta
  • 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 2 jaja
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Zamiast smażenia można kotleciki upiec w piekarniku – uformować porcje masy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp 160˚C przez ok 15-20 minut.
  • Uwaga! Komosa ryżowa jest dość drobna, dlatego zaleca się płukanie na drobnym sitku. Podczas płukania w koszyczku urządzenia może wysypywać się przez szpary koszyczka.
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 2 ząbki czosnku, 120 g cebuli obrać, cebulę przekroić na mniejsze części. 150 g komosy ryżowej bardzo dokładnie przepłukać na sitku zimną wodą, przełożyć do koszyczka. 150 g liści szpinaku pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Do dzbanka wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min).
  3. Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z komosą ryżową. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z komosą, ostudzić. Wodę wylać, dzbanek opłukać.
  5. W dzbanku umieścić nóż. Włożyć 2 ząbki czosnku, 120 g cebuli pokrojonej na kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 7.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 150 g pokrojonych liści szpinaku. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 90˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, przestudzić szpinak. Dodać ugotowaną komosę ryżową, 2 jajka, 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 50 sekund, prędkość 4.
  9. Otworzyć pokrywę, dodać 100 g pokruszonego na kawałki sera feta. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.
  10. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia, pozostawić w lodówce do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
  11. Łyżką nakładać porcje masy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć na złoty kolor z każdej strony.
  12. Podawać jako danie obiadowe z sosami i surówkami.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

pyszne i na ciepło i na zimno, polecam

melwira@gmail.com

Super przepis. Smakowite. Dużo zdrowego, smacznego, nietypowego w jednym kotleciku.
Niestety w sam cook pominięto podsmażanie cebulki razem z dodaniem oleju, ale łatwo to nadrobić, powtarzając dwa razy duszenie szpinaku, raz ze szpinakiem, raz bez. Na pewno trzeba dodać olej w tym kroku!
I kaszę gotować w zwykłym garnku, w czasie robienia reszty w Samie. Kaszę wypłukać, dodac zimnej wody w proporcja 1:1i2/3 (kasza:woda), zagotować, 2 min gotować, wyłączyć, kasza wchłonie wodę, puści ogonki 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek