Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotleciki jajeczno – jaglane z brokułami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
6 sztuk
Czas smażenia:
ok. 50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 4 jajka ugotowanych na twardo, obrane ze skorupki
  • 1 jajko surowe
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 20 g oleju
  • 120 g różyczek brokułów
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Szczypta ostrej papryki (do smaku)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1,2 litra wody

 

Wskazówki:
  • Do kotlecików można dodać pokrojone suszone pomidory.
  • Kotleciki można również panierować w bułce tartej i usmażyć na oleju.
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną (80 g) wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą, przelać wrzątkiem z czajnika.
  2. 120 różyczek brokułów umyć, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.
  3. Do naczynia miksującego wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min).
  4. Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą, na dzbanku ustawić naczynie z brokułami. Przykryć, gotować na parze – program gotowanie na parze, czas 15 minut.
  5. Otworzyć pokrywę, zdjąć pojemnik z brokułami, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z kaszą, pozostawić do przestudzenia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  6. 100 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
  7. W naczyniu założyć nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
  8. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 4 jajka na twardo przekrojone na mniejsze części. Dodać łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, szczyptę ostrej papryki do smaku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 15 sekund, prędkość 5.
  10. Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać masę ze ścian naczynia, dodać ugotowane różyczki brokułów podzielone na małe kawałki, 2 łyżki posiekanego koperku, wbić surowe jajko. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 2, obroty wsteczne.
  11. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować, ewentualnie dodać więcej przypraw.
  12. Za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Z masy formować okrągłe kotleciki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 20 min. Podawać jako danie obiadowe lub przekąskę, np. z sosem jogurtowym i surówkami.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy