Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotleciki jajeczno – jaglane z brokułami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
6 sztuk
Czas smażenia:
ok. 50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 4 jajka ugotowanych na twardo, obrane ze skorupki
  • 1 jajko surowe
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 20 g oleju
  • 120 g różyczek brokułów
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Szczypta ostrej papryki (do smaku)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1,2 litra wody

 

Wskazówki:
  • Do kotlecików można dodać pokrojone suszone pomidory.
  • Kotleciki można również panierować w bułce tartej i usmażyć na oleju.
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną (80 g) wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą, przelać wrzątkiem z czajnika.
  2. 120 różyczek brokułów umyć, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.
  3. Do naczynia miksującego wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min).
  4. Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą, na dzbanku ustawić naczynie z brokułami. Przykryć, gotować na parze – program gotowanie na parze, czas 15 minut.
  5. Otworzyć pokrywę, zdjąć pojemnik z brokułami, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z kaszą, pozostawić do przestudzenia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  6. 100 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
  7. W naczyniu założyć nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
  8. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 4 jajka na twardo przekrojone na mniejsze części. Dodać łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, szczyptę ostrej papryki do smaku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 15 sekund, prędkość 5.
  10. Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać masę ze ścian naczynia, dodać ugotowane różyczki brokułów podzielone na małe kawałki, 2 łyżki posiekanego koperku, wbić surowe jajko. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 2, obroty wsteczne.
  11. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować, ewentualnie dodać więcej przypraw.
  12. Za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Z masy formować okrągłe kotleciki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 20 min. Podawać jako danie obiadowe lub przekąskę, np. z sosem jogurtowym i surówkami.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek