Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotleciki jajeczno – jaglane z brokułami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
6 sztuk
Czas smażenia:
ok. 50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 4 jajka ugotowanych na twardo, obrane ze skorupki
  • 1 jajko surowe
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 20 g oleju
  • 120 g różyczek brokułów
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Szczypta ostrej papryki (do smaku)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1,2 litra wody

 

Wskazówki:
  • Do kotlecików można dodać pokrojone suszone pomidory.
  • Kotleciki można również panierować w bułce tartej i usmażyć na oleju.
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną (80 g) wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą, przelać wrzątkiem z czajnika.
  2. 120 różyczek brokułów umyć, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.
  3. Do naczynia miksującego wlać 1,2 litra wody, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 min).
  4. Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą, na dzbanku ustawić naczynie z brokułami. Przykryć, gotować na parze – program gotowanie na parze, czas 15 minut.
  5. Otworzyć pokrywę, zdjąć pojemnik z brokułami, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z kaszą, pozostawić do przestudzenia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  6. 100 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
  7. W naczyniu założyć nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
  8. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 4 jajka na twardo przekrojone na mniejsze części. Dodać łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, szczyptę ostrej papryki do smaku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 15 sekund, prędkość 5.
  10. Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać masę ze ścian naczynia, dodać ugotowane różyczki brokułów podzielone na małe kawałki, 2 łyżki posiekanego koperku, wbić surowe jajko. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 2, obroty wsteczne.
  11. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Spróbować, ewentualnie dodać więcej przypraw.
  12. Za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Z masy formować okrągłe kotleciki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 20 min. Podawać jako danie obiadowe lub przekąskę, np. z sosem jogurtowym i surówkami.
Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek