Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kopytka z termorobota

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 h
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 600 g ugotowanych ziemniaków (800g surowych)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do ciasta można dodać posiekany koperek lub blanszowany szpinak – otrzymamy wówczas kopytka zielone. Zieleninę należy dodać do ziemniaków do pierwszego miksowania.

Można również do ciasta dodać mieloną kurkumę (żółte kopytka), zmiksowane suszone pomidory itp.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć ugotowane ziemniaki i wbite jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ziemniaki – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masy dodać mąkę i sól, zamknąć  pokrywą i miksować ponownie – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Podsypując mąką ciasto lekko zagnieść, podzielić  na mniejsze części, uformować wałki grubości ok. 2 cm i pokroić je skośnie na nieduże kopytka. Wkładać do wrzącej, osolonej wody, delikatnie zamieszać i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z wody bezpośrednio na talerze. Podawać jako samodzielne danie z sosami,  duszonymi warzywami, gulaszem.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy