Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kopytka z duszonymi grzybami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
60 min
Liczba porcji:
5
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Kopytka

  • 600g ugotowanych ziemniaków (800g surowych)
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

 

Grzyby duszone:

  • 400g mrożonych grzybów (podgrzybków, maślaków, kurek) lub świeżych 600g
  •  100g cebuli (1szt duża)
  • 100ml śmietanki 12%
  • 30g masła
  • 30g oleju
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 300ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: grzyby, jeśli mrożone – rozmrozić. Grzyby świeże: umyć, pokroić na mniejsze kawałki, obgotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu umieścić nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia. Wlać olej, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, podsmażyć cebulę – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, 1 płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Wlać wodę, zamknąć pokrywę dzbanka. Gotować grzyby – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 5 – Przez otwór w pokrywie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz wlać śmietankę. Mieszać – czas 20 sekund, obroty 2, wsteczne.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, spróbować, ewentualnie doprawić sos.

Krok 7 – Przełożyć sos do innego naczynia, umyć dzbanek. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć ugotowane ziemniaki i wybite jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ziemniaki – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masy dodać mąkę, zamknąć  pokrywą i miksować ponownie – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Podsypując mąką ciasto lekko zagnieść, podzielić  na mniejsze części, uformować wałki grubości ok. 2 cm i pokroić je skośnie na nieduże kopytka. Wkładać do wrzącej, osolonej wody, delikatnie zamieszać i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z wody bezpośrednio na talerze. Podawać jako samodzielne danie z duszonymi grzybami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój czekoladowo-orzechowy