Krok 1 – Przygotować produkty: grzyby, jeśli mrożone – rozmrozić. Grzyby świeże: umyć, pokroić na mniejsze kawałki, obgotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – W naczyniu umieścić nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia. Wlać olej, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, podsmażyć cebulę – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, 1 płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Wlać wodę, zamknąć pokrywę dzbanka. Gotować grzyby – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.
Krok 5 – Przez otwór w pokrywie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz wlać śmietankę. Mieszać – czas 20 sekund, obroty 2, wsteczne.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, spróbować, ewentualnie doprawić sos.
Krok 7 – Przełożyć sos do innego naczynia, umyć dzbanek. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć ugotowane ziemniaki i wybite jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ziemniaki – czas 20 sekund, prędkość 6.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masy dodać mąkę, zamknąć pokrywą i miksować ponownie – czas 20 sekund, prędkość 6.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Podsypując mąką ciasto lekko zagnieść, podzielić na mniejsze części, uformować wałki grubości ok. 2 cm i pokroić je skośnie na nieduże kopytka. Wkładać do wrzącej, osolonej wody, delikatnie zamieszać i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z wody bezpośrednio na talerze. Podawać jako samodzielne danie z duszonymi grzybami.