Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kopytka z batatów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
2-3
Czas pieczenia:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 1 kg batatów
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • 1 jajko
Wskazówki:

Ostrzeżenia- Blacha z upieczonymi batatami po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. 1 kg batatów obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć je na blachę. Piekarnik nagrzać do 190°C, piec plasterki batatów 25 minut.
  2. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Upieczone i schłodzone plasterki batatów przełożyć do naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić bataty. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę. Do naczynia wsypać 250 g mąki pszennej, 5 g soli i wbić 1 całe jajko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić masę na kopytka. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  4. Zdjąć pokrywę, masę ziemniaczaną wyjąć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Z masy ziemniaczanej uformować długi wałeczek grubości około 2 cm. Nożem ucinać kopytka o długości około 1,5-2 cm.
  5. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do gotującej się wody wkładać partiami kopytka. Gotować je 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Kopytka wyłowić z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Tak przygotowane kopytka można podać polane sosem mięsnym lub pomidorowym.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy