Ostrzeżenia- Blacha z upieczonymi batatami po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
1 kg batatów obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć je na blachę. Piekarnik nagrzać do 190°C, piec plasterki batatów 25 minut.
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Upieczone i schłodzone plasterki batatów przełożyć do naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić bataty. Czas 30 sekund, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę. Do naczynia wsypać 250 g mąki pszennej, 5 g soli i wbić 1 całe jajko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić masę na kopytka. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę, masę ziemniaczaną wyjąć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Z masy ziemniaczanej uformować długi wałeczek grubości około 2 cm. Nożem ucinać kopytka o długości około 1,5-2 cm.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do gotującej się wody wkładać partiami kopytka. Gotować je 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Kopytka wyłowić z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Tak przygotowane kopytka można podać polane sosem mięsnym lub pomidorowym.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.