Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Knedle z kiełbasą i pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:

Ciasto na knedle:

  • 600g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • 200g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (20g)
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 170g chudej kiełbasy
  • 150g pieczarek
  • 100g cebuli (1duża)
  • 30ml oleju (2 łyżki/miarka)
  • Sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: kiełbasę obrać z osłonki, pokroić na kawałki ok. 2cm. Pieczarki umyć, cebulę obrać i przekroić na 4 części.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć naczynie pokrywą tarczy, pokroić cebulę, pieczarki i kiełbasę – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki  odsunąć pokrojone składniki, założyć nóż. Dodać olej, sól i pieprz.  Zamknąć pokrywę  dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić pieczarki z kiełbasą i cebulą – temperatura 120˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Zmiksować farsz – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć  farsz do innego naczynia, ostudzić. Dzbanek i noże umyć.

Krok 6 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć ugotowane ziemniaki i wybite jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ziemniaki – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masy dodać mąkę, zamknąć pokrywą i miksować ponownie – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Podsypując mąką ciasto lekko zagnieść, podzielić  na mniejsze części, uformować wałki grubości ok. 4-5 cm i pokroić je na mniejsze kawałki (całe ciasto ok. 20 części). Każdy kawałek ciasta spłaszczyć na dłoni lub stolnicy. Za pomocą łyżeczki nakładać na środek  farsz, zalepiać brzegi ciasta zamykając farsz w środku, formować okrągłe knedle. Wkładać do wrzącej, osolonej wody, delikatnie zamieszać i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z wody bezpośrednio na talerze.  Podawać jako samodzielne danie np. z podsmażoną cebulką lub sosem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy