Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kluski jaglano-marchewkowe z prażonymi orzechami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min. + studzenie kaszy
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
40min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 120 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 150 g marchwi
  • 1 białko jajka
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz do smaku
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 40g masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: marchew obrać, pokroić w plastry, ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. Zagotować wodę w czajniku, kaszę wsypać do koszyczka do gotowania i przelać ją wrzątkiem.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, włożyć koszyczek z kaszą, zamknąć pojemnikiem do gotowania na parze z wyłożoną marchewką. Gotować – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Zdjąć pojemnik, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą. Wylać wodę z dzbanka i umyć go. Kaszę i marchewkę ostudzić.

Krok 4 – W pojemniku do miksowania umieścić nóż, włożyć kaszę, marchew, dodać białko jaja, mąkę ziemniaczaną.  Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować masę – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. W pojemniku do gotowania na parze ułożyć paski papieru do pieczenia szerokości ok. 2cm tak, aby para mogła swobodnie przedostać się do pojemnika (nieszczelnie). Dłońmi zwilżonymi wodą lepić nieduże kluski w kształcie kulek i układać je w pojemniku do gotowania na parze. Przykryć pojemnik.

Krok 6 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z kluskami, gotować na parze – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Zdjąć pojemnik, odstawić go na bok nie otwierając i nie wyjmując klusek.

Krok 8 – Wylać wodę z dzbanka, opłukać go i osuszyć. W dzbanku umieścić nóż, wsypać orzechy włoskie. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać orzechy – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do orzechów dodać masło. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, podsmażyć orzechy – temperatura 110˚C, czas 4 minuty, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 10 – Przez otwór w pokrywie wlać miód, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 11 – Kluski wyłożyć na talerze. Podawać na ciepło, polane miodem z orzechami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy