Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kluski jaglano-marchewkowe z prażonymi orzechami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min. + studzenie kaszy
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
40min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 120 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 150 g marchwi
  • 1 białko jajka
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz do smaku
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 40g masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: marchew obrać, pokroić w plastry, ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. Zagotować wodę w czajniku, kaszę wsypać do koszyczka do gotowania i przelać ją wrzątkiem.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, włożyć koszyczek z kaszą, zamknąć pojemnikiem do gotowania na parze z wyłożoną marchewką. Gotować – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Zdjąć pojemnik, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą. Wylać wodę z dzbanka i umyć go. Kaszę i marchewkę ostudzić.

Krok 4 – W pojemniku do miksowania umieścić nóż, włożyć kaszę, marchew, dodać białko jaja, mąkę ziemniaczaną.  Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować masę – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. W pojemniku do gotowania na parze ułożyć paski papieru do pieczenia szerokości ok. 2cm tak, aby para mogła swobodnie przedostać się do pojemnika (nieszczelnie). Dłońmi zwilżonymi wodą lepić nieduże kluski w kształcie kulek i układać je w pojemniku do gotowania na parze. Przykryć pojemnik.

Krok 6 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z kluskami, gotować na parze – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Zdjąć pojemnik, odstawić go na bok nie otwierając i nie wyjmując klusek.

Krok 8 – Wylać wodę z dzbanka, opłukać go i osuszyć. W dzbanku umieścić nóż, wsypać orzechy włoskie. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać orzechy – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do orzechów dodać masło. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, podsmażyć orzechy – temperatura 110˚C, czas 4 minuty, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 10 – Przez otwór w pokrywie wlać miód, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 11 – Kluski wyłożyć na talerze. Podawać na ciepło, polane miodem z orzechami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek