Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Klopsiki szwedzkie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Klopsiki

  • 400 g mięsa wołowego bez kości (łopatka, karkówka, na gulasz)
  • 300 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 80 g cebuli
  • 80 g bułki tartej
  • 1 jajko L
  • 100 g mleka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

Sos

  • 400 g wywaru mięsnego lub z warzyw
  • 150 g śmietanki 18%
  • 1 czubata łyżeczka musztardy (20 g)
  • 2 -3 łyżeczki sosu sojowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwagi – klopsiki można przygotować na parze – ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze, zamknąć pokrywą. Do dzbanka wlać 1 litr wody. Gotować program gotowanie na parze przez 20 minut.

Wskazówki – można użyć gotowego mięsa mielonego wołowego i wieprzowego, należy wówczas pominąć kroki dotyczące siekania mięsa.

Przygotowanie:

Krok 1 – 400 g mięsa wołowego i 300 g mięsa wieprzowego umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 2cm. 80 g cebuli i 1 duży ząbek czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć nóż, dodać 80 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli oraz 1 ząbek czosnku, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Posiekać- czas 6 sekund, obroty 8.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę na dno naczynia, dodać 200 g pokrojonego na kawałki mięsa wołowego, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 18 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż i założyć go w naczyniu nr 2. Do naczynia z nożem (2) włożyć 200 g mięsa wołowego pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 18 sekund, prędkość 8.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć mięso do naczynia nr 1 (z pierwszą częścią mięsa).

Krok 6 – Do naczynia miksującego nr 2 z nożem włożyć 300 g pokrojonego mięsa wieprzowego. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 12 sekund, prędkość 8.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do posiekanego mięsa wieprzowego dodać mięso wołowe z naczynia nr 1. (Dzbanek nr 1 umyć, osuszyć).

Krok 8 – Dodać 80 g bułki tartej, wlać 100 g mleka, wybić 1 jajko, dodać 1 pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu mielonego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 25 sekund, prędkość 4.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, Masę mięsną odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.

Krok 10 – Masę mięsną wyjąć do miski, za pomocą dłoni zwilżonych wodą podzielić mięso na klopsiki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Klopsiki układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec – temperatura 180˚C, czas ok. 15 minut, aż będą lekko brązowe.

Krok 11 – Przygotować sos: Do małej miseczki włożyć 40 g mąki pszennej i 40 g miękkiego masła, rozetrzeć na gładką masę (np. widelcem).

Krok 12 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić motylek, wlać 400 g wywaru z mięsa lub warzyw, dodać 150 g śmietanki 18%, 1czubatą łyżeczkę musztardy, 2-3 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprz do smaku (ilość zależy od smaku wywaru). Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, gotować sos – temperatura 100˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, do sosu dodać roztarte masło z mąką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, wymieszać – temperatura 90˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić sos.

Krok 15 – Klopsiki podawać z sosem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy