Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Karkówka duszona w sosie piwno – grzybowym

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
1,5 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 4 plastry karkówki, każdy ok. 150 g
  • 150g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 50 g selera
  • 40 g pora
  • 10 g grzybów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,4 litra mocnego piwa
  • 600 g wody
  • 30 g mąki pszennej
  • 50 g śmietanki 18% + 30 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 4 plastry karkówki posypać solą, pieprzem i wędzoną papryką. 150 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki. 80 g marchwi, 50 g selera, 40 g pora umyć, warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dno koszyczka do gotowania włożyć ziele angielskie i liście laurowe, włożyć przyprawione mięso przekładając je plasterkami cebuli i czosnku.

Krok 2 – Do dzbanka wlać 600 g wody, 0,4 l piwa, włożyć pokrojoną marchew, selera i por, włożyć 10 g suszonych grzybów. Wsypać 1 łyżeczkę soli, dodać. Do dzbanka włożyć  koszyczek z karkówką. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować karkówkę – temperatura 100˚C, czas 1 godzina 20 minut.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z mięsem, odstawić.

Krok 4 – Zawartość dzbanka przelać do innego naczynia, umieścić w dzbanku nóż. Następnie z powrotem przelać płyn do dzbanka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do wywaru wlać mąkę rozmieszaną ze śmietanką. Zamknąć pokrywę dzbanka. Gotować sos – Temperatura 100˚C, czas 4 minuty, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, ewentualnie doprawić sos. Karkówkę podawać z sosem, piwno – grzybowym, dowolną kaszą, ziemniakami i surówką.

Udostępnij:
4.3 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek

Znalazłem błąd w programie bo niepotrzebnie silnik pracuje bez mieszadła na prędkości 1 i czas automatycznie się nie ustawia.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za uwagę. Zweryfikujemy i naprawimy błąd. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Ewa

Też tak mam

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie poprawiony podczas kolejnej aktualizacji. Pozdrawiamy 🙂

Marek2

Znalazłem drugi błąd, w kroku drugim urządzenie ustawia czas gotowania na 20 minut a nie tak jak w przepisie, na godzinę i 20 minut

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za spostrzeżenie. Skorygujemy przepis na urządzeniu. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Informujemy, że po aktualizacji z lipca br. w urządzeniu jest już wgrany poprawny czas: czyli 1 h 20 min. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Dana

Potwierdzam. Robię dzisiaj karkówkę i wszystkie parametry są ok.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂

Maciej

W składnikach nie ma wymienionych marchwi, selera i pora. A podczas przygotowywania nagle się pojawiają w krokach 😉

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź. Przepis poprawiony. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Alicja

Karkówka wyszła bardzo dobra jednak sosu wyszła tak ogromna ilość, że nie wiadomo co z nim robić. Ilość płynów w tym przepisie jest zdecydowanie przesadzona.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Jeśli sosu wyszło za dużo to warto go zamrozić i wykorzystać do innej potrawy. Życzymy udanego gotowania 🙂

Stella

Witam przy przygotowywaniu na wstępnym programie silnik pracuje na prędkości 1 bez żadnego mięszadła. Zakupiłam termorobota ok 2 tyg.temu i sìę zastanawiam czy to błąd po nowej aktualizacji? Gdyż piszą Państwo ,że przepis został poprawiony

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis był poprawiony z powodu brakującego składnika. Sprawdzimy przepis i skorygujemy w razie potrzeby 🙂

Dana

Ponieważ plastry karkówki weszły do koszyczka na wcisk,przełożyłam je do pojemnika do gotowania na parze.Zobaczymy jak wyjdzie….

joanna.szustakiewicz

Trzymamy kciuki. Danie z pewnością wyjdzie pyszne 🙂

Dana

Może za grube plastry,musiałam dogotować

joanna.szustakiewicz

Rozumiemy, tak się zdarza. Mamy nadzieję, że w rezultacie karkówka się udała 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek