Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Karkówka duszona w sosie piwno – grzybowym

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
1,5 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 4 plastry karkówki, każdy ok. 150 g
  • 150g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 50 g selera
  • 40 g pora
  • 10 g grzybów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra mocnego piwa
  • 600 g wody
  • 30 g mąki pszennej
  • 50 g śmietanki 18% + 30 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 4 plastry karkówki posypać solą, pieprzem i wędzoną papryką. 150 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki. 80 g marchwi, 50 g selera, 40 g pora umyć, warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dno koszyczka do gotowania włożyć ziele angielskie i liście laurowe, włożyć przyprawione mięso przekładając je plasterkami cebuli i czosnku.

Krok 2 – Do dzbanka wlać 600 g wody, 500 g piwa, włożyć pokrojoną marchew, selera i por, włożyć 10 g suszonych grzybów. Wsypać 1 łyżeczkę soli, dodać. Do dzbanka włożyć  koszyczek z karkówką. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować karkówkę – temperatura 100˚C, czas 1 godzina 20 minut.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z mięsem, odstawić.

Krok 4 – Zawartość dzbanka przelać do innego naczynia, umieścić w dzbanku nóż. Następnie z powrotem przelać płyn do dzbanka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do wywaru wlać mąkę rozmieszaną ze śmietanką. Zamknąć pokrywę dzbanka. Gotować sos – Temperatura 100˚C, czas 4 minuty, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, ewentualnie doprawić sos. Karkówkę podawać z sosem, piwno – grzybowym, dowolną kaszą, ziemniakami i surówką.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek

Znalazłem błąd w programie bo niepotrzebnie silnik pracuje bez mieszadła na prędkości 1 i czas automatycznie się nie ustawia.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za uwagę. Zweryfikujemy i naprawimy błąd. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Ewa

Też tak mam

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie poprawiony podczas kolejnej aktualizacji. Pozdrawiamy 🙂

Marek2

Znalazłem drugi błąd, w kroku drugim urządzenie ustawia czas gotowania na 20 minut a nie tak jak w przepisie, na godzinę i 20 minut

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za spostrzeżenie. Skorygujemy przepis na urządzeniu. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Informujemy, że po aktualizacji z lipca br. w urządzeniu jest już wgrany poprawny czas: czyli 1 h 20 min. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Dana

Potwierdzam. Robię dzisiaj karkówkę i wszystkie parametry są ok.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂

Maciej

W składnikach nie ma wymienionych marchwi, selera i pora. A podczas przygotowywania nagle się pojawiają w krokach 😉

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź. Przepis poprawiony. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Alicja

Karkówka wyszła bardzo dobra jednak sosu wyszła tak ogromna ilość, że nie wiadomo co z nim robić. Ilość płynów w tym przepisie jest zdecydowanie przesadzona.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Jeśli sosu wyszło za dużo to warto go zamrozić i wykorzystać do innej potrawy. Życzymy udanego gotowania 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy