Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Karkówka duszona w sosie piwno – grzybowym

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
1,5 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 4 plastry karkówki, każdy ok. 150 g
  • 150g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 50 g selera
  • 40 g pora
  • 10 g grzybów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,4 litra mocnego piwa
  • 600 g wody
  • 30 g mąki pszennej
  • 50 g śmietanki 18% + 30 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 4 plastry karkówki posypać solą, pieprzem i wędzoną papryką. 150 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki. 80 g marchwi, 50 g selera, 40 g pora umyć, warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dno koszyczka do gotowania włożyć ziele angielskie i liście laurowe, włożyć przyprawione mięso przekładając je plasterkami cebuli i czosnku.

Krok 2 – Do dzbanka wlać 600 g wody, 0,4 l piwa, włożyć pokrojoną marchew, selera i por, włożyć 10 g suszonych grzybów. Wsypać 1 łyżeczkę soli, dodać. Do dzbanka włożyć  koszyczek z karkówką. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować karkówkę – temperatura 100˚C, czas 1 godzina 20 minut.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z mięsem, odstawić.

Krok 4 – Zawartość dzbanka przelać do innego naczynia, umieścić w dzbanku nóż. Następnie z powrotem przelać płyn do dzbanka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do wywaru wlać mąkę rozmieszaną ze śmietanką. Zamknąć pokrywę dzbanka. Gotować sos – Temperatura 100˚C, czas 4 minuty, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, ewentualnie doprawić sos. Karkówkę podawać z sosem, piwno – grzybowym, dowolną kaszą, ziemniakami i surówką.

Udostępnij:
4.3 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek

Znalazłem błąd w programie bo niepotrzebnie silnik pracuje bez mieszadła na prędkości 1 i czas automatycznie się nie ustawia.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za uwagę. Zweryfikujemy i naprawimy błąd. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Ewa

Też tak mam

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie poprawiony podczas kolejnej aktualizacji. Pozdrawiamy 🙂

Marek2

Znalazłem drugi błąd, w kroku drugim urządzenie ustawia czas gotowania na 20 minut a nie tak jak w przepisie, na godzinę i 20 minut

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za spostrzeżenie. Skorygujemy przepis na urządzeniu. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Informujemy, że po aktualizacji z lipca br. w urządzeniu jest już wgrany poprawny czas: czyli 1 h 20 min. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Dana

Potwierdzam. Robię dzisiaj karkówkę i wszystkie parametry są ok.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂

Maciej

W składnikach nie ma wymienionych marchwi, selera i pora. A podczas przygotowywania nagle się pojawiają w krokach 😉

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź. Przepis poprawiony. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Alicja

Karkówka wyszła bardzo dobra jednak sosu wyszła tak ogromna ilość, że nie wiadomo co z nim robić. Ilość płynów w tym przepisie jest zdecydowanie przesadzona.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Jeśli sosu wyszło za dużo to warto go zamrozić i wykorzystać do innej potrawy. Życzymy udanego gotowania 🙂

Stella

Witam przy przygotowywaniu na wstępnym programie silnik pracuje na prędkości 1 bez żadnego mięszadła. Zakupiłam termorobota ok 2 tyg.temu i sìę zastanawiam czy to błąd po nowej aktualizacji? Gdyż piszą Państwo ,że przepis został poprawiony

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis był poprawiony z powodu brakującego składnika. Sprawdzimy przepis i skorygujemy w razie potrzeby 🙂

Dana

Ponieważ plastry karkówki weszły do koszyczka na wcisk,przełożyłam je do pojemnika do gotowania na parze.Zobaczymy jak wyjdzie….

joanna.szustakiewicz

Trzymamy kciuki. Danie z pewnością wyjdzie pyszne 🙂

Dana

Może za grube plastry,musiałam dogotować

joanna.szustakiewicz

Rozumiemy, tak się zdarza. Mamy nadzieję, że w rezultacie karkówka się udała 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek