Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować produkty: 4 plastry karkówki posypać solą, pieprzem i wędzoną papryką. 150 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki. 80 g marchwi, 50 g selera, 40 g pora umyć, warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dno koszyczka do gotowania włożyć ziele angielskie i liście laurowe, włożyć przyprawione mięso przekładając je plasterkami cebuli i czosnku.
Krok 2 – Do dzbanka wlać 600 g wody, 0,4 l piwa, włożyć pokrojoną marchew, selera i por, włożyć 10 g suszonych grzybów. Wsypać 1 łyżeczkę soli, dodać. Do dzbanka włożyć koszyczek z karkówką. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować karkówkę – temperatura 100˚C, czas 1 godzina 20 minut.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z mięsem, odstawić.
Krok 4 – Zawartość dzbanka przelać do innego naczynia, umieścić w dzbanku nóż. Następnie z powrotem przelać płyn do dzbanka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 15 sekund, prędkość 4.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do wywaru wlać mąkę rozmieszaną ze śmietanką. Zamknąć pokrywę dzbanka. Gotować sos – Temperatura 100˚C, czas 4 minuty, prędkość 3.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, ewentualnie doprawić sos. Karkówkę podawać z sosem, piwno – grzybowym, dowolną kaszą, ziemniakami i surówką.
Znalazłem błąd w programie bo niepotrzebnie silnik pracuje bez mieszadła na prędkości 1 i czas automatycznie się nie ustawia.
Dziękujemy za uwagę. Zweryfikujemy i naprawimy błąd. Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Też tak mam
Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie poprawiony podczas kolejnej aktualizacji. Pozdrawiamy 🙂
Znalazłem drugi błąd, w kroku drugim urządzenie ustawia czas gotowania na 20 minut a nie tak jak w przepisie, na godzinę i 20 minut
Dziękujemy za spostrzeżenie. Skorygujemy przepis na urządzeniu. Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Dziękujemy za komentarz. Informujemy, że po aktualizacji z lipca br. w urządzeniu jest już wgrany poprawny czas: czyli 1 h 20 min. Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Potwierdzam. Robię dzisiaj karkówkę i wszystkie parametry są ok.
Dziękujemy za komentarz i życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂
W składnikach nie ma wymienionych marchwi, selera i pora. A podczas przygotowywania nagle się pojawiają w krokach 😉
Dziękujemy za podpowiedź. Przepis poprawiony. Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Karkówka wyszła bardzo dobra jednak sosu wyszła tak ogromna ilość, że nie wiadomo co z nim robić. Ilość płynów w tym przepisie jest zdecydowanie przesadzona.
Dziękujemy za komentarz. Jeśli sosu wyszło za dużo to warto go zamrozić i wykorzystać do innej potrawy. Życzymy udanego gotowania 🙂
Witam przy przygotowywaniu na wstępnym programie silnik pracuje na prędkości 1 bez żadnego mięszadła. Zakupiłam termorobota ok 2 tyg.temu i sìę zastanawiam czy to błąd po nowej aktualizacji? Gdyż piszą Państwo ,że przepis został poprawiony
Dziękujemy za komentarz. Przepis był poprawiony z powodu brakującego składnika. Sprawdzimy przepis i skorygujemy w razie potrzeby 🙂
Ponieważ plastry karkówki weszły do koszyczka na wcisk,przełożyłam je do pojemnika do gotowania na parze.Zobaczymy jak wyjdzie….
Trzymamy kciuki. Danie z pewnością wyjdzie pyszne 🙂
Może za grube plastry,musiałam dogotować
Rozumiemy, tak się zdarza. Mamy nadzieję, że w rezultacie karkówka się udała 🙂