Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kaczka w pomarańczach sous vide

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
90 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • brak
Składniki:
  • 2 szt piersi kaczki ( po ok 220-250g/szt)
  • 1 szt pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 4 szt goździków
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga Kaczkę można również przygotować w temperaturze 60˚C,  czas gotowania należy wydłużyć do 120 minut.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: Piersi kaczki umyć, za pomocą ostrego noża naciąć skórę. Przyprawić solą, pieprzem i cynamonem, w nacięcia skóry włożyć goździki. Pomarańczę umyć, pokroić w półplasterki.

Krok 2 – Piersi kaczki włożyć do woreczków, dodać miód, włożyć pomarańcze i zapakować próżniowo.

Krok 3 – Do dzbanka  włożyć torebki z piersiami kaczki, wlać wodę – tyle, żeby przykryć kaczkę (ok 1,5 litra). Torebki z mięsem powinny być całkowicie przykryte wodą.

Krok 4 – Zamknąć pokrywę dzbanka, gotować sous vide – temperatura 65˚C, czas 90 minut.

Krok 5 – Po ugotowaniu wyjąc kaczkę z torebek, osączyć z powstałego sosu, obsmażyć  krótko  z obydwu stron na rozgrzanym maśle, razem z pomarańczami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado