Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
15 min
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Jaskółcze gniazda

  • 500 g mięsa wieprzowego z łopatki lub mięsa mielonego wieprzowego
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 80 g cebuli
  • 40 g bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 20 g oleju

Sos chrzanowy:

  • 200 g chrzanu tartego w słoiczku
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 40 g cebuli
  • 300 g wody
  • 20 g oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  •  szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 25 g mąki pszennej
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Kotlety można obtoczyć w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Zdjąć z patelni na ręczniki papierowe i osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie:

Krok 1 – Cebule obrać, przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć nóż i 40 g cebuli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia, dodać 20 g oleju. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Temperatura 85˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, dodać 300 g wody, 200 g chrzanu ze słoiczka, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki cukru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować sos – temperatura 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka. W miseczce rozmieszać 25 g mąki pszennej i 50 g śmietanki 18% tak, aby nie było grudek, dodać do sosu, dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Zamknąć pokrywę, wymieszać sos – temperatura 95˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, spróbować sos, ewentualnie doprawić. Aby sos miał gładką konsystencję można go zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 7 – Zdjąć dzbanek nr 1 z sosem, odstawić.

Krok 8 – 500 g mięsa z łopatki umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 2cm.

Krok 9 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, dodać 80 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Posiekać- czas 6 sekund, obroty 6.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę na dno naczynia, dodać 500 g pokrojonego mięsa, Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 15 sekund, prędkość 8. (Jeśli jest mięso mielone, pominąć ten krok).

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do mięsa dodać 20 g oleju, wybić 1 jajko, 40 g bułki tartej, 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę majeranku. Wymieszać – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, masę mięsną wyjąć, podzielić na 6 jednakowych porcji. Każdą porcję uformować w kształcie płaskiego placuszka, na środku każdego ułożyć jajko ugotowane na twardo, oblepić jajko masą mięsną. Porcje mięsa z jakami ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec – temperatura 180˚C, czas 23-30 minut aż będą lekko brązowe.

Krok 13 – Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem,  przekrojone na 2- 3 części polane sosem chrzanowym.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy