Krok 1 – Cebule obrać, przekroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć nóż i 40 g cebuli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia, dodać 20 g oleju. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Temperatura 85˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, dodać 300 g wody, 200 g chrzanu ze słoiczka, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki cukru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować sos – temperatura 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka. W miseczce rozmieszać 25 g mąki pszennej i 50 g śmietanki 18% tak, aby nie było grudek, dodać do sosu, dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Zamknąć pokrywę, wymieszać sos – temperatura 95˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, spróbować sos, ewentualnie doprawić. Aby sos miał gładką konsystencję można go zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 8.
Krok 7 – Zdjąć dzbanek nr 1 z sosem, odstawić.
Krok 8 – 500 g mięsa z łopatki umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 2cm.
Krok 9 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, dodać 80 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Posiekać- czas 6 sekund, obroty 6.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę na dno naczynia, dodać 500 g pokrojonego mięsa, Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać mięso – czas 15 sekund, prędkość 8. (Jeśli jest mięso mielone, pominąć ten krok).
Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do mięsa dodać 20 g oleju, wybić 1 jajko, 40 g bułki tartej, 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę majeranku. Wymieszać – czas 20 sekund, obroty 4.
Krok 12 – Otworzyć pokrywę, masę mięsną wyjąć, podzielić na 6 jednakowych porcji. Każdą porcję uformować w kształcie płaskiego placuszka, na środku każdego ułożyć jajko ugotowane na twardo, oblepić jajko masą mięsną. Porcje mięsa z jakami ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec – temperatura 180˚C, czas 23-30 minut aż będą lekko brązowe.
Krok 13 – Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, przekrojone na 2- 3 części polane sosem chrzanowym.