Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jabłka smażone w cieście naleśnikowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
ok. 15 placków
Czas smażenia:
około 15 minut
Składniki:
  • 60 dag jabłek (ok. 4 średnie jabłka bez skórki i gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • cukier puder i waniliowy do posypania
  • olej do smażenia

 

 

Dodatkowe:
  • patelnia
  • miska

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od umycia i obrania jabłek (ok. 4 szt.), następnie kroimy jabłka w krążki (plasterki o grubości ok. 7 mm) lub na ósemki. Wydrążamy z nich gniazda nasienne.
  2. Do miski wsypać 60 dag mąki, wbić 2 jaja, wlać 3 łyżki oliwy, dodać odrobinę cukru i szczyptę soli, wymieszać mikserem powoli wlewając 125 ml mleka. Zmiksować na jednolitą masę.
  3. Rozgrzać patelnię, nalać trochę oleju i gdy będzie gorące włożyć jabłka uprzednio zanurzone w cieście.
  4. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.
  5. Odłożyć na talerz i posypać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy