Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jabłka smażone w cieście naleśnikowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
ok. 15 placków
Czas smażenia:
około 15 minut
Składniki:
  • 60 dag jabłek (ok. 4 średnie jabłka bez skórki i gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • cukier puder i waniliowy do posypania
  • olej do smażenia

 

 

Dodatkowe:
  • patelnia
  • miska

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od umycia i obrania jabłek (ok. 4 szt.), następnie kroimy jabłka w krążki (plasterki o grubości ok. 7 mm) lub na ósemki. Wydrążamy z nich gniazda nasienne.
  2. Do miski wsypać 60 dag mąki, wbić 2 jaja, wlać 3 łyżki oliwy, dodać odrobinę cukru i szczyptę soli, wymieszać mikserem powoli wlewając 125 ml mleka. Zmiksować na jednolitą masę.
  3. Rozgrzać patelnię, nalać trochę oleju i gdy będzie gorące włożyć jabłka uprzednio zanurzone w cieście.
  4. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.
  5. Odłożyć na talerz i posypać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką