Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jabłka smażone w cieście naleśnikowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
ok. 15 placków
Czas smażenia:
około 15 minut
Składniki:
  • 60 dag jabłek (ok. 4 średnie jabłka bez skórki i gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • cukier puder i waniliowy do posypania
  • olej do smażenia

 

 

Dodatkowe:
  • patelnia
  • miska

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od umycia i obrania jabłek (ok. 4 szt.), następnie kroimy jabłka w krążki (plasterki o grubości ok. 7 mm) lub na ósemki. Wydrążamy z nich gniazda nasienne.
  2. Do miski wsypać 60 dag mąki, wbić 2 jaja, wlać 3 łyżki oliwy, dodać odrobinę cukru i szczyptę soli, wymieszać mikserem powoli wlewając 125 ml mleka. Zmiksować na jednolitą masę.
  3. Rozgrzać patelnię, nalać trochę oleju i gdy będzie gorące włożyć jabłka uprzednio zanurzone w cieście.
  4. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.
  5. Odłożyć na talerz i posypać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy