Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gulasz po myśliwsku

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g mięsa wieprzowego bez kości (łopatka)
  • 140 g boczku wędzonego
  • 150 g cebuli
  • 120 g marchwi
  • 50 g selera
  • 50 g pietruszki
  • 180 g papryki świeżej czerwonej
  • 100 g twardych ogórków kiszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej (30 g)
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • Szczypta papryczki chilli mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 500 ml bulionu warzywnego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 400g mięsa wieprzowego umyć , pokroić w kawałki ok 2cm. Ze 140g boczku zdjąć skórę, boczek pokroić w kostkę ok 1cm. 150 g cebuli  i 3 ząbki czosnku obrać, każdą cebulę przekroić na 4 części.  120 g marchwi, 50 g pietruszki i 50 g selera obrać, ze 180g papryki usunąć nasiona i przekroić ją na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywę tarczy, pokroić marchew, pietruszkę, seler, paprykę i ogórki kiszone – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę tarczy, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. Dzbanek opłukać, osuszyć. W dzbanku umieścić nóż. Włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oleju, zamknąć pokrywę i zaślepkę, zeszklić  cebulę i czosnek – temperatura 100˚ C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać mięso i boczek, wlać 500g bulionu, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki mielonej wędzonej, szczyptę papryczki chilli mielonej, 1 łyżeczkę majeranku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować gulasz  – temperatura 105˚C, czas 35 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mięsa dodać pokrojone wcześniej warzywa i majeranek. Zamknąć pokrywę dzbanka, dalej gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 7 – W miseczce wymieszać mąkę, wodę i koncentrat pomidorowy. Otworzyć pokrywę, dodać koncentrat do gulaszu. Zagotować – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 8 – Gulasz podawać z pieczywem lub np. z kluskami, kopytkami czy makaronem.

Udostępnij:
3.8 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Gulasz smaczny, ale w przepisie na urządzeniu jest błąd w kroku 4. Temperatura do podsmażenia cebuli ustawiona jest na 0. i trzeba zmienić ja samemu.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy i poprawimy.

Tomek

czy jest w planie ulepszenie aplikacji w urządzeniu do poziomu jaki jest w lidlomixie?

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Czy chodzi Panu o aplikację z przepisami na telefon?

JERZY

TEN CAŁY PRZEPIS TO LIPNA POWIEŚĆ ,A NIE PRZEPIS.

joanna.szustakiewicz

Panie Jerzy, dziękujemy za recenzję przepisu. A może Pan doprecyzować, dlaczego ten przepis się Panu nie podoba?

Anna

Gulasz pycha! Mięsko wychodzi mięciutkie. Nie dodałam boczku, za to dałam pieczarki. Jedyna sugestia- uważam, że w przepisie jest podane za dużo mąki.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i sugestię poprawy przepisu.

Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek