Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gulasz po myśliwsku

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g mięsa wieprzowego bez kości (łopatka)
  • 140 g boczku wędzonego
  • 150 g cebuli
  • 120 g marchwi
  • 50 g selera
  • 50 g pietruszki
  • 180 g papryki świeżej czerwonej
  • 100 g twardych ogórków kiszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej (30 g)
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • Szczypta papryczki chilli mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 500 ml bulionu warzywnego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 400g mięsa wieprzowego umyć , pokroić w kawałki ok 2cm. Ze 140g boczku zdjąć skórę, boczek pokroić w kostkę ok 1cm. 150g cebuli  i 3 ząbki czosnku obrać, każdą cebulę przekroić na 4 części.  120g marchwi, 50g pietruszki i 50g selera obrać, ze 180g papryki usunąć nasiona i przekroić ją na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywę dzbanka, pokroić marchew, pietruszkę, seler, paprykę i ogórki kiszone – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. Dzbanek opłukać, osuszyć. W dzbanku umieścić nóż. Włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oleju, zamknąć pokrywę i zaślepkę, zeszklić  cebulę i czosnek – temperatura 100˚ C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać mięso i boczek, wlać 500g bulionu, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki mielonej wędzonej, szczyptę papryczki chilli mielonej, 1 łyżeczkę majeranku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować gulasz  – temperatura 105˚C, czas 35 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mięsa dodać pokrojone wcześniej warzywa i majeranek. Zamknąć pokrywę dzbanka, dalej gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 7 – W miseczce wymieszać mąkę, wodę i koncentrat pomidorowy. Otworzyć pokrywę, dodać koncentrat do gulaszu. Zagotować – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 8 – Gulasz podawać z pieczywem lub np. z kluskami, kopytkami czy makaronem.

Udostępnij:
3.3 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie