Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gulasz po myśliwsku

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g mięsa wieprzowego bez kości (łopatka)
  • 140 g boczku wędzonego
  • 150 g cebuli
  • 120 g marchwi
  • 50 g selera
  • 50 g pietruszki
  • 180 g papryki świeżej czerwonej
  • 100 g twardych ogórków kiszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej (30 g)
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • Szczypta papryczki chilli mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 500 ml bulionu warzywnego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 400g mięsa wieprzowego umyć , pokroić w kawałki ok 2cm. Ze 140g boczku zdjąć skórę, boczek pokroić w kostkę ok 1cm. 150 g cebuli  i 3 ząbki czosnku obrać, każdą cebulę przekroić na 4 części.  120 g marchwi, 50 g pietruszki i 50 g selera obrać, ze 180g papryki usunąć nasiona i przekroić ją na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywę tarczy, pokroić marchew, pietruszkę, seler, paprykę i ogórki kiszone – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę tarczy, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. Dzbanek opłukać, osuszyć. W dzbanku umieścić nóż. Włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oleju, zamknąć pokrywę i zaślepkę, zeszklić  cebulę i czosnek – temperatura 100˚ C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać mięso i boczek, wlać 500g bulionu, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki mielonej wędzonej, szczyptę papryczki chilli mielonej, 1 łyżeczkę majeranku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować gulasz  – temperatura 105˚C, czas 35 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mięsa dodać pokrojone wcześniej warzywa i majeranek. Zamknąć pokrywę dzbanka, dalej gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 7 – W miseczce wymieszać mąkę, wodę i koncentrat pomidorowy. Otworzyć pokrywę, dodać koncentrat do gulaszu. Zagotować – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 8 – Gulasz podawać z pieczywem lub np. z kluskami, kopytkami czy makaronem.

Udostępnij:
4 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Gulasz smaczny, ale w przepisie na urządzeniu jest błąd w kroku 4. Temperatura do podsmażenia cebuli ustawiona jest na 0. i trzeba zmienić ja samemu.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy i poprawimy.

Tomek

czy jest w planie ulepszenie aplikacji w urządzeniu do poziomu jaki jest w lidlomixie?

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Czy chodzi Panu o aplikację z przepisami na telefon?

JERZY

TEN CAŁY PRZEPIS TO LIPNA POWIEŚĆ ,A NIE PRZEPIS.

joanna.szustakiewicz

Panie Jerzy, dziękujemy za recenzję przepisu. A może Pan doprecyzować, dlaczego ten przepis się Panu nie podoba?

Anna

Gulasz pycha! Mięsko wychodzi mięciutkie. Nie dodałam boczku, za to dałam pieczarki. Jedyna sugestia- uważam, że w przepisie jest podane za dużo mąki.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i sugestię poprawy przepisu.

Natos9977

Gulasz przepyszny. Robiłem wszystko zgodnie z przepisem. Coś pięknego 😍

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek