Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Grzane wino

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
Składniki:
  • 750 ml wina czerwonego półwytrawnego (1 butelka)
  • 200 ml wody
  • 1 mała pomarańcza
  • 1-2 łyżki miodu
  • ok. 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • 10-15 szt. goździków
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

UWAGA – smak/słodkość wina zależy od smaku wina – im słodsze, tym mniej miodu należy dodać podczas przygotowania.

Przygotowanie:

Krok 1 – Pomarańczę (1 szt.) dokładnie umyć, pokroić na pół a następnie w półplasterki. Imbir obrać, pokroić w plasterki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić mieszadło. Wlać 200 ml wody, dodać pokrojony kawałek imbiru, połowę pokrojonej pomarańczy, anyż, cynamon i pozostałe przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Podgrzewać wodę z przyprawami – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z przyprawami wlać 750 ml wina czerwonego (1 butelka) i dodać 2 łyżki miodu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ogrzewać – temperatura 80˚C, czas 15 minut, prędkość 1 obroty wsteczne.

Krok 4 – W kubkach do picia umieścić plastry pomarańczy, wlać gorące wino. Podawać od razu po przygotowaniu.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy