Przygotowanie:
Krok 1 – Pomarańczę (1 szt.) dokładnie umyć, pokroić na pół a następnie w półplasterki. Imbir obrać, pokroić w plasterki.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić mieszadło. Wlać 200 ml wody, dodać pokrojony kawałek imbiru, połowę pokrojonej pomarańczy, anyż, cynamon i pozostałe przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Podgrzewać wodę z przyprawami – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z przyprawami wlać 750 ml wina czerwonego (1 butelka) i dodać 2 łyżki miodu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ogrzewać – temperatura 80˚C, czas 15 minut, prędkość 1 obroty wsteczne.
Krok 4 – W kubkach do picia umieścić plastry pomarańczy, wlać gorące wino. Podawać od razu po przygotowaniu.