Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować produkty: Mięso wieprzowe i wołowe starannie oczyścić z błon, pokroić na kawałki 1-2cm, czosnek obrać. Ser feta pokroić w prostokątne kawałki ok. 1x1x4cm.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać czosnek ze ścian naczynia. Do dzbanka włożyć mięso wieprzowe, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 8.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć mięso do innego naczynia.
Krok 5 – Do naczynia miksującego włożyć mięso wołowe . Zamknąć pokrywę. Zmiksować mięso – czas 20 sekund, prędkość 8.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do naczynia dołożyć zmiksowane wcześniej mięso wieprzowe z czosnkiem, wsypać przyprawy, zamknąć pokrywę i wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 4, obroty wsteczne.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przy pomocy łopatki wyjąć masę mięsną do miski. Z masy uformować 8 owalnych kotlecików. W każdym kotleciku zrobić podłużny, głęboki „dołek” i umieścić w nim ser feta. Dokładnie zalepić ser mięsem. Każdą porcję mięsa owinąć plastrem boczku i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika (180˚C) na ok 15 min. Podawać po 2 sztuki na porcję, np. z sosem jogurtowym, z opiekanymi ziemniakami i warzywami z grilla.