Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Golonka duszona w sosie piwnym z ziemniakami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
20 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
140 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 2 szt golonki  wieprzowej– waga 1 sztuki 400-500g
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 0,5 litra mocnego piwa
  • 1litr wody
  • 400 g ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (ok. 50g)
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: golonki umyć, za pomocą ostrego noża  naciąć skórę i mięso z jednej strony aż do kości, obkroić mięso wokół kości,  usunąć kość. Każdą golonkę podzielić na 2 części, posypać solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kminkiem. Na dno koszyczka do gotowania włożyć ziele angielskie i liście laurowe, włożyć przyprawione mięso, odstawić .

Cebule obrać, podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem, ułożyć w pojemniku do gotowania na parze.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.  Posiekać  cebulę z czosnkiem – czas 8 sekund, obroty 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zgarnąć cebulę ze ścian naczynia za pomocą łopatki. Dodać dwie łyżki oleju, założyć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę.  Zeszklić cebulę i czosnek – temperatura 100˚C, czas 5 min, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć  pokrywę, usunąć nóż. Do naczynia miksującego wlać piwo i wodę, umieścić w nim koszyczek z golonką,  zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować golonkę –  temperatura 105˚C, czas 1,5 godz.

Krok 5 – Zdjąć pokrywę dzbanka, na naczyniu umieścić  pojemnik do gotowania na parze z ziemniakami, zakryć pokrywą.  Gotować dalej – temperatura 105˚C, czas 40 min.

Krok 6 – Zdjąć pojemnik z ziemniakami,  za pomocą miarki wyjąć koszyczek z golonką, odstawić.

Krok 7 – Do naczynia włożyć  mieszadło,  do wywaru dodać 1 łyżkę miodu, 2 czubate łyżki mąki pszennej (ok.50g) i 2 łyżeczki majeranku. Zamknąć pokrywę dzbanka. Gotować sos – Temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 3.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, ewentualnie doprawić sos. Golonkę podawać z sosem i ziemniakami.

Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Nie wiem jak wyjdzie bo nie jest przykryta golonka płynem
Koszyczek nie wchodzi do samego dolu wiec za 2 godziny i trochę się okaże

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Proszę się podzielić efektem:)

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy