Krok 1 – Przygotować produkty: golonki umyć, za pomocą ostrego noża naciąć skórę i mięso z jednej strony aż do kości, obkroić mięso wokół kości, usunąć kość. Każdą golonkę podzielić na 2 części, posypać solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kminkiem. Na dno koszyczka do gotowania włożyć ziele angielskie i liście laurowe, włożyć przyprawione mięso, odstawić .
Cebule obrać, podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem, ułożyć w pojemniku do gotowania na parze.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać cebulę z czosnkiem – czas 8 sekund, obroty 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zgarnąć cebulę ze ścian naczynia za pomocą łopatki. Dodać dwie łyżki oleju, założyć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Zeszklić cebulę i czosnek – temperatura 100˚C, czas 5 min, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć nóż. Do naczynia miksującego wlać piwo i wodę, umieścić w nim koszyczek z golonką, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować golonkę – temperatura 105˚C, czas 1,5 godz.
Krok 5 – Zdjąć pokrywę dzbanka, na naczyniu umieścić pojemnik do gotowania na parze z ziemniakami, zakryć pokrywą. Gotować dalej – temperatura 105˚C, czas 40 min.
Krok 6 – Zdjąć pojemnik z ziemniakami, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z golonką, odstawić.
Krok 7 – Do naczynia włożyć mieszadło, do wywaru dodać 1 łyżkę miodu, 2 czubate łyżki mąki pszennej (ok.50g) i 2 łyżeczki majeranku. Zamknąć pokrywę dzbanka. Gotować sos – Temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 3.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, ewentualnie doprawić sos. Golonkę podawać z sosem i ziemniakami.
Nie wiem jak wyjdzie bo nie jest przykryta golonka płynem
Koszyczek nie wchodzi do samego dolu wiec za 2 godziny i trochę się okaże
Proszę się podzielić efektem:)