Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Golonka duszona w sosie piwnym z ziemniakami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
20 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
140 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 2 szt golonki  wieprzowej– waga 1 sztuki 400-500g
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 0,5 litra mocnego piwa
  • 1litr wody
  • 400 g ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (ok. 50g)
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: golonki umyć, za pomocą ostrego noża  naciąć skórę i mięso z jednej strony aż do kości, obkroić mięso wokół kości,  usunąć kość. Każdą golonkę podzielić na 2 części, posypać solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kminkiem. Na dno koszyczka do gotowania włożyć ziele angielskie i liście laurowe, włożyć przyprawione mięso, odstawić .

Cebule obrać, podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem, ułożyć w pojemniku do gotowania na parze.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.  Posiekać  cebulę z czosnkiem – czas 8 sekund, obroty 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zgarnąć cebulę ze ścian naczynia za pomocą łopatki. Dodać dwie łyżki oleju, założyć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę.  Zeszklić cebulę i czosnek – temperatura 100˚C, czas 5 min, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć  pokrywę, usunąć nóż. Do naczynia miksującego wlać piwo i wodę, umieścić w nim koszyczek z golonką,  zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować golonkę –  temperatura 105˚C, czas 1,5 godz.

Krok 5 – Zdjąć pokrywę dzbanka, na naczyniu umieścić  pojemnik do gotowania na parze z ziemniakami, zakryć pokrywą.  Gotować dalej – temperatura 105˚C, czas 40 min.

Krok 6 – Zdjąć pojemnik z ziemniakami,  za pomocą miarki wyjąć koszyczek z golonką, odstawić.

Krok 7 – Do naczynia włożyć  mieszadło,  do wywaru dodać 1 łyżkę miodu, 2 czubate łyżki mąki pszennej (ok.50g) i 2 łyżeczki majeranku. Zamknąć pokrywę dzbanka. Gotować sos – Temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 3.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, ewentualnie doprawić sos. Golonkę podawać z sosem i ziemniakami.

Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Nie wiem jak wyjdzie bo nie jest przykryta golonka płynem
Koszyczek nie wchodzi do samego dolu wiec za 2 godziny i trochę się okaże

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Proszę się podzielić efektem:)

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek