Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gołąbki z ziemniakami i grzybami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min + moczenie grzybów
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
55 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 800 g surowych ziemniaków
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 30 g suszonych grzybów, ugotowanych
  • 150 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2,5 litra wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku obrać. 800 g ziemniaków obrać, przekroić na mniejsze części. Ugotowane suszone grzyby pokroić na nieduże kawałki.

Krok 2 – W dzbanku założyć trzpień do tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy, zetrzeć ziemniaki – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Ziemniaki przełożyć do koszyczka, starannie odcisnąć sok. Dzbanek opłukać i osuszyć.

Krok 4 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok. 150 g obranej i przekrojonej na kawałki cebuli i 2 obrane ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do cebuli dodać pokrojone, ugotowane grzyby suszone, starte ziemniaki i 500 g ugotowanych ziemniaków. Wbić 1 jajko, dodać 1 pełną łyżkę mąki ziemniaczanej. Wsypać 1 czubatą łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu, 1 łyżkę majeranku Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać farsz – 30 sekund, prędkość 3.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić farsz (powinien byś dobrze doprawiony). Dzbanek umyć.

Krok 8 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody. Do naczynia do gotowania na parze włożyć 4 liście kapusty, przykryć pokrywą, sparzyć na parze – gotowanie na parze 10 minut.

Krok 9 – Zdjąć pokrywę, wyjąć liście kapusty, włożyć kolejne 4 liście, gotować – gotowanie na parze 10 minut.

Krok 10 – Zdjąć pojemnik do gotowania na parze. Wodę w dzbanku uzupełnić do 1,5 litra.

Krok 11 – Ze sparzonych liści kapusty wyciąć grube części nerwu. Farsz układać na liściach kapusty, ciasno zawijać gołąbki i układać je w pojemniku do gotowania na parze.

Krok 12 – Pojemnik z gołąbkami ustawić na dzbanku, gotować na parze – czas 30 minut.

Krok 13 – Gołąbki podawać z sosem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką