Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gołąbki z ziemniakami i grzybami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min + moczenie grzybów
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
55 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 800 g surowych ziemniaków
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 30 g suszonych grzybów, ugotowanych
  • 150 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2,5 litra wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku obrać. 800 g ziemniaków obrać, przekroić na mniejsze części. Ugotowane suszone grzyby pokroić na nieduże kawałki.

Krok 2 – W dzbanku założyć trzpień do tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy, zetrzeć ziemniaki – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Ziemniaki przełożyć do koszyczka, starannie odcisnąć sok. Dzbanek opłukać i osuszyć.

Krok 4 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok. 150 g obranej i przekrojonej na kawałki cebuli i 2 obrane ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do cebuli dodać pokrojone, ugotowane grzyby suszone, starte ziemniaki i 500 g ugotowanych ziemniaków. Wbić 1 jajko, dodać 1 pełną łyżkę mąki ziemniaczanej. Wsypać 1 czubatą łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu, 1 łyżkę majeranku Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać farsz – 30 sekund, prędkość 3.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić farsz (powinien byś dobrze doprawiony). Dzbanek umyć.

Krok 8 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody. Do naczynia do gotowania na parze włożyć 4 liście kapusty, przykryć pokrywą, sparzyć na parze – gotowanie na parze 10 minut.

Krok 9 – Zdjąć pokrywę, wyjąć liście kapusty, włożyć kolejne 4 liście, gotować – gotowanie na parze 10 minut.

Krok 10 – Zdjąć pojemnik do gotowania na parze. Wodę w dzbanku uzupełnić do 1,5 litra.

Krok 11 – Ze sparzonych liści kapusty wyciąć grube części nerwu. Farsz układać na liściach kapusty, ciasno zawijać gołąbki i układać je w pojemniku do gotowania na parze.

Krok 12 – Pojemnik z gołąbkami ustawić na dzbanku, gotować na parze – czas 30 minut.

Krok 13 – Gołąbki podawać z sosem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy