Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gofry piernikowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
około 8 sztuk
Czas pieczenia:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 440 g mąki pszennej
  • 480 g mleka
  • 50 g oleju
  • 2 jajka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 10 g przyprawy korzennej do piernika
  • 60 g płynnego miodu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Gofrownica MGO-13
Zobacz więcej
Gofrownica MGO-24
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Aby gofry były chrupiące i po upieczeniu dobrze odparowały z dołu i z góry wystarczy nad zlewem położyć kratkę z piekarnika, a na nią układać gofry po upieczeniu. W ten sposób idealnie odparują z obu stron i zachowają swoją chrupkość.

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać 2 całe jajka, wlać 480 g mleka, 50 g oleju i 60 g płynnego miodu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość wymieszać. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  2. Zdjąć pokrywę, wsypać 440 g mąki pszennej, 5 g proszku do pieczenia i 10 g przyprawy korzennej do piernika. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę. Gofrownicę o dobrej mocy rozgrzać. Wylewać porcje ciasta. Piec gofry kilka minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy).
  4. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami: posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, z konfiturą, z owocami.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką