W zależności od mocy gofrownicy czas pieczenia gofrów może być różny.
Przygotowanie:
Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek.
Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać ¼ łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – 4 minuty, prędkość 4. Otworzyć pokrywę dzbanka, zdjąć motylek, a pianę przełożyć do innego naczynia.
Do dzbanka miksującego założyć nóż, dodać 450 g wody, 90 g oleju, 300 g mąki, 50 g cukru, 10 g proszku do pieczenia, 5 żółtek. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – 1 minuta, prędkość 4.
Otworzyć pokrywę dzbanka, ciasto przelać do naczynia, w którym znajduje się piana i wymieszać łopatką.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładać po około 3 łyżki ciasta na porcję. Piec do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry przekładać na kratkę do studzenia. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.