Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gniazda bezowe z kremem śmietanowym i owocami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + 12 minut
Liczba porcji:
6 gniazd bezowych
Czas pieczenia:
12 minut+ około 120 minut suszenia bezy w piekarniku
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Na bezę:

  • 4 białka jaj
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • szczypta soli

Na krem śmietanowy:

  • 400 g śmietany kremówki 36%
  • 50 g cukru pudru

Do dekoracji

  • ulubione owoce, mogą być to truskawki, maliny, borówki, jeżyny, porzeczki, wiśnie

 

 

Dodatkowe:
  • Do wykonania bezy potrzebny będzie rękaw cukierniczy z ozdobną tylką cukierniczą
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:
  1. Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć. 
  2. Ze zbyt długo ubijanej śmietany powstanie masło.

 

Przygotowanie:

1. W suchym naczyniu miksującym zamontować motylek, wlać białka z 4 jaj i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 5 minut, prędkość 4. W razie konieczności wydłuż czas pracy motylka. 

2. Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Czas 4 minuty, prędkość 4. Przez otwór stopniowo wsypywać 200 g cukru drobnego do wypieków. Ubijać pianę z cukrem, aby ten się rozpuścił i nie był wyczuwalny w pianie.

3. Zdjąć pokrywę. Masę bezową przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką cukierniczą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać gniazda z masy bezowej, czyli najpierw wycisnąć okrągły spód, następnie brzegi podnieść lekko ku górze, pozostawiając pusty środek.

4. Piekarnik nagrzać do 90°C, suszyć bezy około 120 minut.

5. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 400 g śmietany kremówki 36% i wsypać 50 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić śmietanę na krem. Czas 2 minuty, prędkość 4.

6. Zdjąć pokrywę. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką cukierniczą. Do wgłębienia gniazd bezowych wyciskać krem. Wierzch udekorować owocami. 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy