Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Focaccia cebulowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
60 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • motylek
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 280 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 6g soli (1 łyżeczka)

Cebula:

  • 350 g cebuli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Uwaga! Surowe ciasto jest dość rzadkie.
  • Do doprawienia cebuli można użyć dodatkowo czosnku granulowanego, papryki mielonej słodkiej i ostrej.

Oprócz cebuli na focaccię można wyłożyć tuńczyka z puszki, sardele (anchois), oliwki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Cebule obrać, każdą pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić  cebulę popychając  ją popychaczem. – czas 35 s, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć cebulę do innego naczynia, zamontować mieszadło. Do dzbanka włożyć cebulę, wlać 50ml oliwy z oliwek, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Zamknąć pokrywą dzbanka z otwarta zaślepką. Cebulę poddusić – temperatura 120˚C, czas 6 min, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć cebulę do innego naczynia. Wyjąć mieszadło, dzbanek umyć.

Krok 5 – Do naczynia miksującego założyć motylek. Wlać wodę, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody  z drożdżami dodać  mąkę, cukier, oliwę, sól. Zamknąć  pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 3 minuty, obroty 1.

Krok 7 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do formy do tarty wyłożonej papierem, równomiernie rozprowadzić łopatką. Pozostawić do wyrastania na ok 1 godzinę.  Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.

Krok 8 – Na wierzch ciasta równomiernie wyłożyć przygotowaną cebulę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C. Piec ok. 20 – 25min aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy