Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Focaccia cebulowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
60 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 280 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 6g soli (1 łyżeczka)

Cebula:

  • 350 g cebuli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Uwaga! Surowe ciasto jest dość rzadkie.
  • Do doprawienia cebuli można użyć dodatkowo czosnku granulowanego, papryki mielonej słodkiej i ostrej.

Oprócz cebuli na focaccię można wyłożyć tuńczyka z puszki, sardele (anchois), oliwki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Cebule obrać, każdą pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić  cebulę popychając  ją popychaczem. – czas 35 s, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć cebulę do innego naczynia, zamontować mieszadło. Do dzbanka włożyć cebulę, wlać 50 ml oliwy z oliwek, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Zamknąć pokrywą dzbanka z otwarta zaślepką. Cebulę poddusić – temperatura 120˚C, czas 6 min, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć cebulę do innego naczynia. Wyjąć mieszadło, dzbanek umyć.

Krok 5 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody  z drożdżami dodać  mąkę, cukier, oliwę, sól. Zamknąć  pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 3 minuty, obroty 1.

Krok 7 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do formy do tarty wyłożonej papierem, równomiernie rozprowadzić łopatką. Pozostawić do wyrastania na ok 1 godzinę.  Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.

Krok 8 – Na wierzch ciasta równomiernie wyłożyć przygotowaną cebulę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C. Piec ok. 20 – 25 minut aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
3.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy