Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Flaki po rzymsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 500 g oczyszczonych, pokrojonych, gotowanych wstępnie flaków wołowych
  • 120 g cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 120 g marchwi
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie (400 g)
  • 100 ml wina białego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3-4 goździki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • kilka listków świeżej mięty
  • 60 g tartego sera pecorino do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wolnowar MWO-01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 120 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części. 2 ząbki czosnku obrać, 2 gałązki selera naciowego umyć, oczyścić z długich włókien. 120 g marchwi obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić 120 g marchwi i 2 gałązki selera naciowego popychając go popychaczem – czas 8 sekund, prędkość 5.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień.

Krok 4 – W naczyniu miksującym nr 2 założyć nóż, włożyć 100 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli oraz 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Łopatką zebrać cebule ze ścian naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę i czosnek – temperatura 85˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli włożyć pokrojone w dzbanku 1 warzywa, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, poddusić – temperatura 90˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać 500 g flaków, wlać 100 ml białego wina, włożyć 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 3-4 goździki. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 30 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wlać 400 g pomidorów krojonych z puszki, dodać 1 pełną łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 45 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, doprawić flaki wg uznania, wymieszać łopatką.

Krok 10 – Podawać gorące, posypane tartym serem pecorino, udekorowane świeżą miętą, z bagietką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką