Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Flaki po rzymsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 500 g oczyszczonych, pokrojonych, gotowanych wstępnie flaków wołowych
  • 120 g cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 120 g marchwi
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie (400 g)
  • 100 ml wina białego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3-4 goździki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • kilka listków świeżej mięty
  • 60 g tartego sera pecorino do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wolnowar MWO-01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 120 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części. 2 ząbki czosnku obrać, 2 gałązki selera naciowego umyć, oczyścić z długich włókien. 120 g marchwi obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić 120 g marchwi i 2 gałązki selera naciowego popychając go popychaczem – czas 8 sekund, prędkość 5.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień.

Krok 4 – W naczyniu miksującym nr 2 założyć nóż, włożyć 100 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli oraz 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Łopatką zebrać cebule ze ścian naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę i czosnek – temperatura 85˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli włożyć pokrojone w dzbanku 1 warzywa, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, poddusić – temperatura 90˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać 500 g flaków, wlać 100 ml białego wina, włożyć 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 3-4 goździki. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 30 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wlać 400 g pomidorów krojonych z puszki, dodać 1 pełną łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 45 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, doprawić flaki wg uznania, wymieszać łopatką.

Krok 10 – Podawać gorące, posypane tartym serem pecorino, udekorowane świeżą miętą, z bagietką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy