Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Flaki po rzymsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 500 g oczyszczonych, pokrojonych, gotowanych wstępnie flaków wołowych
  • 120 g cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 120 g marchwi
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie (400 g)
  • 100 ml wina białego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3-4 goździki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • kilka listków świeżej mięty
  • 60 g tartego sera pecorino do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wolnowar MWO-01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 120 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części. 2 ząbki czosnku obrać, 2 gałązki selera naciowego umyć, oczyścić z długich włókien. 120 g marchwi obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić 120 g marchwi i 2 gałązki selera naciowego popychając go popychaczem – czas 8 sekund, prędkość 5.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień.

Krok 4 – W naczyniu miksującym nr 2 założyć nóż, włożyć 100 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli oraz 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Łopatką zebrać cebule ze ścian naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę i czosnek – temperatura 85˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli włożyć pokrojone w dzbanku 1 warzywa, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, poddusić – temperatura 90˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać 500 g flaków, wlać 100 ml białego wina, włożyć 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 3-4 goździki. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 30 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wlać 400 g pomidorów krojonych z puszki, dodać 1 pełną łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 45 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, doprawić flaki wg uznania, wymieszać łopatką.

Krok 10 – Podawać gorące, posypane tartym serem pecorino, udekorowane świeżą miętą, z bagietką.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek