Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Fizioły pienińskie/fasola ze śliwkami i boczkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min + kilka godzin moczenie fasoli
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
1h 30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 250 g suchej fasoli białej (lub 500 g gotowanej)
  • 120 g boczku wędzonego
  • 120 g śliwek kandyzowanych
  • 100 g miodu pitnego
  • 5 g grzybów suszonych (kilka sztuk)
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soli + do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1,2 litra wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Czas gotowania fasoli będzie uzależniony od jej odmiany – krócej gotuje się fasola drobniejsza.

Przygotowanie:

Krok 1 – Jeśli używana jest fasola ugotowana – pominąć etapy gotowania fasoli.

Krok 2 – 250 g włożyć do naczynia (miski), zalać 1,5 litra wody i pozostawić do namoczenia na kilka godzin można na noc). Po tym czasie wodę z fasoli odlać, fasolę włożyć do koszyczka.

Krok 3 – Kilka grzybów suszonych zalać 200 g ciepłej wody, pozostawić do namoczenia na 30 minut. Po tym czasie grzyby wyjąć, pokroić w paski.

Krok 4 – Do dzbanka wlać 1,2 litra wody, dodać 1 płaską łyżkę soli, do wody włożyć koszyczek z fasolą. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować fasolę – temperatura 100˚C, czas 30 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z fasolą, do wody włożyć namoczone grzyby. Koszyczek z fasolą włożyć ponownie do dzbanka, zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 30 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, sprawdzić, czy fasola jest już miękka. Jeśli nie, gotować nadal – temperatura 100˚C, 10 – 15 minut (ustawienia własne). Jeśli fasola jest już miękka pominąć ten krok.

Krok 7 – Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ugotowana fasolą, odstawić. Wodę z gotowania fasoli przelać przez sitko, grzyby zostawić.

Krok 8 – Ze 120 g boczku wędzonego zdjąć skórę, boczek pokroić w kostkę/kawałki ok. 0,5cm.

Krok 9 – W dzbanku umieścić mieszadło, wlać 20 g oleju rzepakowego, włożyć pokrojone w kostkę 120 g boczku wędzonego. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić boczek – temperatura 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do boczku wlać 100 g miodu pitnego, włożyć ugotowane wcześniej grzyby, wsypać 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i dodać 1 płaską łyżeczkę papryki mielonej wędzonej oraz 1 łyżkę majeranku suszonego. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 11 – 120 g śliwek kandyzowanych bez pestek pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do boczku z grzybami dodać 120 g pokrojonych śliwek oraz 500 g ugotowanej wcześniej fasoli. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 90˚C, czas 8 min, prędkość 1.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować fizioły na talerze.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Gorący napój dyniowy z przyprawami
Karmelowe Latte z Cynamonem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek