Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Fizioły pienińskie/fasola ze śliwkami i boczkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min + kilka godzin moczenie fasoli
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
1h 30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 250 g suchej fasoli białej (lub 500 g gotowanej)
  • 120 g boczku wędzonego
  • 120 g śliwek kandyzowanych
  • 100 g miodu pitnego
  • 5 g grzybów suszonych (kilka sztuk)
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soli + do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1,2 litra wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Czas gotowania fasoli będzie uzależniony od jej odmiany – krócej gotuje się fasola drobniejsza.

Przygotowanie:

Krok 1 – Jeśli używana jest fasola ugotowana – pominąć etapy gotowania fasoli.

Krok 2 – 250 g włożyć do naczynia (miski), zalać 1,5 litra wody i pozostawić do namoczenia na kilka godzin można na noc). Po tym czasie wodę z fasoli odlać, fasolę włożyć do koszyczka.

Krok 3 – Kilka grzybów suszonych zalać 200 g ciepłej wody, pozostawić do namoczenia na 30 minut. Po tym czasie grzyby wyjąć, pokroić w paski.

Krok 4 – Do dzbanka wlać 1,2 litra wody, dodać 1 płaską łyżkę soli, do wody włożyć koszyczek z fasolą. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować fasolę – temperatura 100˚C, czas 30 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z fasolą, do wody włożyć namoczone grzyby. Koszyczek z fasolą włożyć ponownie do dzbanka, zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 30 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, sprawdzić, czy fasola jest już miękka. Jeśli nie, gotować nadal – temperatura 100˚C, 10 – 15 minut (ustawienia własne). Jeśli fasola jest już miękka pominąć ten krok.

Krok 7 – Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ugotowana fasolą, odstawić. Wodę z gotowania fasoli przelać przez sitko, grzyby zostawić.

Krok 8 – Ze 120 g boczku wędzonego zdjąć skórę, boczek pokroić w kostkę/kawałki ok. 0,5cm.

Krok 9 – W dzbanku umieścić mieszadło, wlać 20 g oleju rzepakowego, włożyć pokrojone w kostkę 120 g boczku wędzonego. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić boczek – temperatura 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do boczku wlać 100 g miodu pitnego, włożyć ugotowane wcześniej grzyby, wsypać 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i dodać 1 płaską łyżeczkę papryki mielonej wędzonej oraz 1 łyżkę majeranku suszonego. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 11 – 120 g śliwek kandyzowanych bez pestek pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do boczku z grzybami dodać 120 g pokrojonych śliwek oraz 500 g ugotowanej wcześniej fasoli. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 90˚C, czas 8 min, prędkość 1.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować fizioły na talerze.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy