Przygotowanie:
Krok 1 – 100 g daktyli suszonych przełożyć do szklanki, wlać zimną wodę, odstawić daktyle na około 20 minut, aby się namoczyły. Po tym czasie dobrze odlać z nich wodę.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Włożyć 100 g namoczonych daktyli, wsypać 60 g płatków owsianych, 80 g pestek dyni, 30 g wiórek kokosowych, 15 g ciemnego kakao, dodać 160 masła orzechowego i 50 g oleju kokosowego.
Krok 3 – Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.
Krok 4 – Zmiksować na gładką masę: temperatura 0, czas 30 sekund, prędkość 7.
Krok 5 – Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż.
Krok 6 – Ze ścianek dzbanka miksującego przy pomocy łopatki zgarnąć masę.
Krok 7 – Z masy dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.